13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVot istoric pentru România la Bruxelles: Parlamentul European ar putea aproba astăzi acordul cu Canada, care va aduce ridicarea vizelor pentru români

Vot istoric pentru România la Bruxelles: Parlamentul European ar putea aproba astăzi acordul cu Canada, care va aduce ridicarea vizelor pentru români

Parlamentul European are pe agenda de astăzi Acordul economic şi comercial UE-Canada (CETĂ) şi ar putea da un vot final, potrivit EUObserver, citat de Hotnews. Acordul, negociat timp de şase ani şi încheiat după zile de agonie din cauza opoziţiei unei regiuni din Belgia, aduce eliminarea unui număr semnificativ de taxe vamale şi bariere non-tarifare. Pentru România însă, are şi o semnificaţie politică majoră: cetăţenii români vor putea călători în Canada fără vize.

Dacă Parlamentul European va vota acordul, unele dintre măsurile prevăzute în CETĂ vor intră în vigoare imediat, chiar dacă pentru implementarea totală e nevoie şi de acordul fiecărui stat membru UE. Comerţul UE-Canada a reprezentat peste 60 de miliarde de euro în 2015. Odată cu intrarea în vigoare a acordului, este de aşteptat că această suma să crească, potrivit cifrelor oferite de Parlamentul European. Acordul CETĂ ar elimina, practic, toate tarifele între UE şi Canada, cu excepţia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale şi de transport şi un număr redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciprocă pentru o serie de produse, de la bunuri la jucării.

Cum se traduce acordul CETĂ pentru europeni:

Angajaţii. Pentru anumite categorii profesionale din UE, va fi mai uşor să ofere servicii din sfera contabilităţii, ingineriei, afacerilor juridice, arhitecturii etc. în Canada. CETĂ oferă cadrul prin care UE şi Canada să recunoască reciproc calificările din aceste profesii. Acordul va ajută, de asemenea, că personalul companiilor să se deplaseze temporar pe cealaltă parte a Atlanticului.

Companiile. Simplificarea procedurilor ar facilita o eventuală intrare sau extindere a firmelor din UE pe piaţă canadiană. Prin intermediul acordului, Canada deschide ofertele sale guvernamentale pentru întreprinderile din UE mai mult decât cu oricare dintre ceilalţi parteneri comerciali. Canada, de asemenea, se angajează să facă procesul de licitaţie mai transparent prin publicarea tuturor ofertelor sale publice pe un singur site de achiziţii publice (accesul la informaţie este unul dintre cele mai mari obstacole pentru companiile mici în accesarea pieţelor de peste mari).

Protecţia produselor UE. În general, Europa va fi în măsură să exporte aproape 92% din produsele sale agricole şi alimentare în Canada, fără taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originară pentru produsele din UE este protejată în temeiul CETĂ (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs în România, va fi comercializat sub aceeaşi denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).

Premierul Canadian Justin Trudeau va veni la Strasbourg pentru un discurs în faţă Parlamentului European pe 16 February.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS