10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFructele şi legumele s-au scumpit în ianuarie, mărfurile şi serviciile nealimentare s-au ieftinit

Fructele şi legumele s-au scumpit în ianuarie, mărfurile şi serviciile nealimentare s-au ieftinit

Fructele şi legumele s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. În acelaşi timp, combustibilii, energia electrică şi transportul feroviar au costat mai puţin. Sunt date care apar într-un raport al Institutului Naţional de Statistică, citat de stiri.tvr.ro.

Legumele şi conservele din legume s-au scumpit în ianuarie cu peste 7%. Cartofii au rămas şi ei în topul majorărilor de preţ. Cu un plus de aproape 5%. Iar pentru fructele proaspete, preturile au crescut cu 3 procente. O tendinţă tipică pentru piaţa românească în sezonul rece.
Mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit, după ce la începutul anului cota standard de TVA s-a redus la 19% şi au fost eliminate supraacciza la carburanţi şi taxa pe construcţii speciale.
Şi preturile combustibililor au scăzut cu 2,5%. Şi cele ale energiei electrice cu aproape 3%.
În ianuarie, cei care au mers cu trenul au plătit cu 6% mai puţin decât în decembrie anul trecut, arată datele INS. Banca Naţională estimează că la sfârşitul acestui an vom avea o inflaţie de 1,7%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS