16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Arbitraj de la Paris a hotărât ca ENEL să plătească statului român 400 milioane de euro

Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât ca ENEL să plătească statului român 400 milioane de euro

Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât, după un proces care a durat doi ani şi jumătate, că societatea ENEL trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situaţiei. În vara lui 2014, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrică, a demarat o acţiune împotriva ENEL la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru plata unei sume de 521 milioane de euro. ENEL nu a recunoscut această suma, considerând că are de plătit mult mai puţin, propunând 250 de milioane de euro. Propunerea ENEL a fost refuzată de către Departamentul pentru Energie, condus pe atunci de fostul ministru Răzvan Nicolescu, care nu acceptă mai puţin de 450 de milioane de euro. După negocieri eşuate s-a ajuns la arbitraj.

ENEL a confirmat că a primit decizia arbitrajului de la Paris. „Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Puţ Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiză efectuată intern asupra acestui caz”, au declarat reprezentanţii Grupului Enel în România.
SAPE a solicitat Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea „Puţ”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012.
Opţiunea „Puţ” prevede că Electrică are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpără un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrică Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. Grupul ENEL ar fi trebuit să cumpere până la sfârşitul lui 2012 încă un pachet de 13,57% din acţiunile pe care le mai deţinea Electrică SĂ la Electrică Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrică Muntenia Sud.

O Hotărâre de Guvern din noiembrie 2012 stabilea un preţ de vânzare era de 521.583.574 euro. Însă, tranzacţia nu a avut loc, din cauza unor divergente între cele două părţi. Potrivit Hotărârii de Guvern din noiembrie 2012, a fost aprobat un preţ unitar al unei acţiuni de 124,5 euro. Preţul total de vânzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG România. ENEL nu a fost de acord cu preţul calculat de KPMG România, considerând că este prea mare. Pentru mai multe amănunte, vezi SAPE, societate desprinsă din Electrică, a demarat acţiunea împotriva ENEL la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris unde va cere plata unei sume de 521 milioane de euro
ENEL a mai avut trei litigii cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris. Însă, în acele cazuri, statul român a pierdut. Într-unul dintre acestea, s-a judecat cu ENEL, pentru a recupera presupuse prejudicii produse în urmă privatizării Electrică Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobânzi de peste 400 de milioane de euro). Nu doar că a pierdut şi nu a obţinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul român a fost obligat în instanţa să plătească şi cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro. Alte două procese pierdute au fost cele deschise pentru de statul român pentru o presupuse neindeplinre a contractelor de privatizare ale Electrică Banat şi Electrică Dobrogea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS