21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCumnatul lui Ponta, audiat în dosarul „Rovinari-Turceni“

Cumnatul lui Ponta, audiat în dosarul „Rovinari-Turceni“

Iulian Herțanu (foto), cumnatul lui Victor Ponta, a fost audiat vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de martor, în dosarul „Rovinari-Turceni“, el oferind explicații judecătorilor în legătură cu folosirea unui autoturism marca Audi, plătit de casa de avocatură deținută de Dan Șova.

Iulian Herțanu a spus în sala de judecată că, în noiembrie 2008, Victor Ponta l-a întrebat dacă este interesat să achiziționeze un autoturism Audi allroad, aflat în leasing la casa de avocatură a lui Șova.
Înțelegerea era ca Her­țanu să preia plata ratelor de leasing, însă el spune că aceste rate au fost plătite în continuare de casa de avocatură, deoarece firma lui avea probleme cu achitarea unor impozite către stat.
„Ponta mi-a dat numărul de telefon al unei doamne de la societatea de avocatură a lui Dan Șova. Nu am vorbit cu Șova. Autoturismul mi-a fost adus acasă probabil de la casa de avocatură sau de la societatea de leasing. Nu am încheiat nici un contract cu casa de avocatură pentru a-l folosi. După patru – cinci luni, mașina a fost furată din fața blocului. Am reclamat dispariția la Poliție. În toată perioada în care am folosit mașina nu am plătit ratele de leasing. Probabil au fost plătite de casa de avocatură. Mașina a fost folosită înainte de Ponta. Nu știu cât timp, eu l-am văzut o singură dată. L-am anunțat și pe Victor Ponta de furtul mașinii. Cât timp am folosit mașina, nu am primit nici o solicitare de la SCA Șova de a restitui mașina pentru că nu plătisem ratele“, a declarat Herțanu.
Cumnatul lui Ponta nu a putut spune care era valoarea ratelor de leasing și nici ce preț avea mașina.
La acest termen al procesului a fost audiat ca martor și Dan Hosu, soțul fostu­lui procuror-șef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu.
El le-a spus magistraților că se află în relații de prietenie de mai mulți ani cu Dan Șova și Victor Ponta, iar în anul 2009, pe când lucra la Serviciul de combatere a fraudelor din cadrul Omniasig, i-a fost repartizat un dosar privind furtul reclamat de Iulian Herțanu. Hosu a explicat că în acest caz existau suspiciuni de fraudă, deoarece mașina era în leasing la o societate de avocatură, iar plângerea la Poliție a fost făcută de o persoană fizică.
„În urma investigațiilor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că nu s-a produs nici o fraudă. Am discutat și cu Șova și acesta mi-a explicat cum a ajuns mașina la cealaltă persoană. Herțanu dorea să preia leasingul de la SCA Șova și o utiliza pentru a se convinge că merită să o achiziționeze. Nu am discutat cu persoana care a făcut plângerea. Am tras concluzia că nu există nici o fraudă, astfel încât Omniasig a plătit despăgubirile“, a precizat Dan Hosu.
Vineri, a dat declarații în calitate de martor și Marius Constantinescu, în prezent pilot la o companie de transport aerian. El a relatat că, în anul 2009, era director de vânzări la firma Mit Motors și a fost anunțat de tatăl său, consilier la casa de avocatură a lui Dan Șova, că va fi contactat de cineva pentru achiziționarea unui autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo.
Martorul a adăugat că mașina urma să fie folosită de Victor Ponta și a discutat cu acesta detaliile tehnice ale autoturismului.
„Era vorba de o mașină mai rară pe piață, o mașină exotică. Mașina venea cu multe dotări din fabrică, astfel încât Victor Ponta nu a avut cereri deosebite. A cerut doar senzori de parcare și niște covorașe. Am discutat cu el și despre prețul mașinii. El a ales și culoarea neagră a mașinii, din cele două disponibile. Mașina a fost achiziționată prin firma Romstal Leasing și a fost livrată după o lună sau două. La livrare a venit și Victor Ponta și i-am explicat ce trebuie și ce nu trebuie să facă cu mașina“, a precizat Marius Constantinescu.
În rechizitoriul prin care Dan Șova și Victor Ponta au fost trimiși în judecată de DNA se arată că, în septembrie 2007, SCA „Șova și Asociații“ a încheiat un contract de leasing financiar pentru un autoturism marca Audi allroad. Conform contractului de leasing, mașina a fost achiziționată în vederea desfășurării activității societății de avocați.
Procurorii DNA susțin că, în realitate, mașina a fost folosită de Iulian Herțanu în scop personal, fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați, începând cu 3 octombrie 2007.
Tot în rechizitoriu se arată că, în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009, Victor Ponta a beneficiat de foloase din partea societății de avocați SCA „Șova și Asociații“, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total fiind vorba de 79.641 lei.
Conform DNA, în iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS