12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateINHGA: Debitul Dunării va depăși media multianuală a lunii februarie, în intervalul 8-14 februarie

INHGA: Debitul Dunării va depăși media multianuală a lunii februarie, în intervalul 8-14 februarie

Debitul fluviului Dunărea va depăși media multianuală a lunii februarie, pe sectorul de la intrarea în țară, și va ajunge la o valoare de 6.800 mc/s, în decursul următoarei săptămâni, arată prognoza de specialitate a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe data de 14 februarie.

Astfel, în aval de Porțile de Fier nivelurile vor fi, în general, în creștere, în timp ce formațiunile de gheață vor fi în restrângere, diminuare și eliminare, putând produce variații de niveluri și debite pe sectorul Giurgiu — Tulcea. Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere până valoarea de 6.800 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s), cu excepția zilelor de marți și miercuri din săptămâna în curs.
Pe de altă parte, în perioada 8 februarie, ora 7:00 — 14 februarie, ora 7:00, pe râurile din țară, debitele se anunță a fi, în general, în scădere, mai puțin în primele două zile ale intervalului de prognoză, când debitele medii zilnice vor fi în creștere, din cauza efectului combinat al precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării pe râurile din vestul și sudul țării și în general staționare pe celelalte râuri.
În acest sens, creșteri mai importante se vor înregistra pe unele râuri din Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde sunt posibile depășiri ale Cotelor de atenție. De asemenea, pe râurile din nordul, centrul și sudul țării se pot produce, tot în primele două zile ale intervalului, creșteri artificiale semnificative de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, ca urmare a dislocării podurilor de gheață și îngrămădirii ghețurilor.
Potrivit INHGA, în următoarele zile, până la sfârșitul intervalului, debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere, și doar pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor mari din vestul și sudul țării, debitele vor fi în creștere prin propagare, în zilele de 8 și 9 februarie, iar formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață), vor fi în intensificare și extindere mai ales pe râurile din nordul și centrul țării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS