11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSummit european în Malta

Summit european în Malta

Liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri în Malta, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE, pentru a arăta solidaritate în fața crizelor care zdruncină forul comunitar, dar mai ales față de noua politică a Washingtonului, în cadrul acestui prim summit după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, potrivit AFP.
În La Valletta, europenii, afectați de criza migrației și de Brexit, intenționează să se concentreze în special asupra afluxului record de migranți pe Marea Mediterană și pregătirile pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondator al UE.
Însă pozițiile critice ale noii administrații Trump, care și-a întețit declarațiile calificate drept „îngrijorătoare” de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, vor influența major acest summit informal.

Printre „merele discordiei” ce se vor afla pe agenda reuniunii din Malta figurează și problema migranților, după controversatul ordin executiv american care interzice temporar intrarea în SUA pentru cetățenii din șapte țări majoritar musulmane și pentru toți refugiații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS