21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia a ieşit în stradă împotriva penalilor

România a ieşit în stradă împotriva penalilor

 

Mobilizare masivă a românilor din toată țara împotriva penalilor. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi și au protestat împotriva amnistiei și grațierii, cu mult mai mult decât duminica trecută. La București au fost peste 50.000 de oameni, la Cluj – peste 15.000, la Timișoara și Sibiu – peste 5.000. Și la Craiova câteva sute de persoane au strigat împotriva guvernului.

Câteva sute de oameni au ieşit, din nou, duminică seară în stradă, în centrul Craiovei, pentru a protesta împotriva legii amnistiei şi graţierii. Craiovenii care au participat la miting erau dezamăgiţi de faptul că guvernul Grindeanu nu a renunţat la ideea de a aproba această lege, care, după cum au spus oamenii din stradă, are interese ascunse şi favorizează politicienii corupţi. „Mesajul este cât se poate de simplu: cine m-a furat să plătească! Dacă nu, hai să furăm cu toţii şi să nu plătim nimic. Suntem curaţi cu toţii. Asta îmi învaţă mie guvernul copilul de 22 de ani, pe care eu l-am învăţat să meargă drept şi să nu fure. În ziua de astăzi suntem furați pe faţă, iar acest lucru nu este corect. Am ieşit în stradă să protestez împotriva celor care îşi bat joc de noi. Au furat toată ţara, nu mai e nimic de ea. Lista de corupţi este lungă, iar noi nu suntem fraieri. Nu ies în stradă pentru 20 sau 30 de lei, aşa cum s-a spus. Ies pentru nedreptate şi pentru că acolo, sus, au impresia că toţi oamenii înghit gogoşile lor. Nu este deloc aşa!“, a declarat Viviana Iordăchescu, una dintre protestatare.
Indignaţi de faptul că vocea străzii nu a fost luată în seamă de guvernanţi şi că aceştia vor să pună în continuare în practică legea graţierii, oamenii au cântat imnul României, au fluturat drapele şi au scandat: „DNA să vină să vă ia!“, „Jos, hoţii!“, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie“, „Hoţia şi nepăsarea au înghenuncheat ţara!“, au fost doar câteva dintre mesajele transmise de către craioveni guvernanţilor. Câţiva dintre protestatari au venit însoţiţi de câini pentru a ironiza speculaţiile conform cărora oamenii au primit bani să iasă în stradă alături de animalele lor de companie. O persoană avea un câine de pluş agăţat de o pancartă de carton cu textul „Legi pentru cetăţeni, nu pentru politicieni“, pentru a ridiculiza şi el speculaţiile legate de plata animalelor ieşite la protest. „Vreau să spun nu amnistiei şi graţierii. Guvernanţii nu vor decât să îşi cureţe dosarele lor şi ale oamenilor lor. Ei vor să meargă pe aceeaşi linie politică pentru a fura în continuare ţara. Nu sunt deloc mulţumit de aceşti guvernanţi. Ar trebui să revină pe linia de plutire şi să aibă grijă ca această ţară să meargă bine, nu să se ocupe de interesele lor“, a declarat Lucian Dinulescu, alt protestatar.
Craiovenii care au ieşit în stradă susţin că astfel de întâlniri vor mai avea loc, până când guvernul Grindeanu va înţelege că interesele cetăţenilor trebuie puse pe primul loc.

Cluj – al doilea după București

La Cluj, numărul protestatarilor împotriva grațierii și modificării Codului Penal a depășit 15.000, aceasta fiind cea mai mare manifestație după București. Protestatarii din Cluj au pornit în marş pe strada Calea Dorobanţilor, spre cartierul Mărăşti, urmând să se întoarcă în Piaţa Unirii, pe bulevardul 21 Decembrie. Majoritatea protestatarilor erau tineri, iar cei mai mulţi dintre ei au adus pancarte cu mesaje ca „Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi!“, „PSD, ciuma roşie!“, „Respect pentru statul de drept!“, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie!“, „Ei graţiaţi, noi furaţi!“. Duminica trecută, peste 5.000 de persoane au participat la un protest similar în Cluj-Napoca.
La Timișoara au avut pancarte cu mesaje ca „Grindene, cu trupa ta, faci de râs Timișoara!“ și au scandat lozinci ca „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!“. „Spunem nu grațierii“, „Corupția ucide, dar și sărăcia ucide“, „CNA, fă-ți datoria“ și strigau lozinci precum „Fără ordonanțe!“, „Timișoara cere fără grațiere!“ și „Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!“.
Proteste au fost și în fieful lui Liviu Dragnea, în Alexandria, județul Teleorman. Aproximativ 50 de persoane s-au întâlnit în centrul municipiului Alexandria, în fața Casei de Cultură, în semn de protest față de proiectele de ordonanță care modifică legislația penală. Oamenii au purtat tricolorul și au afișat mesaje precum „Ieșiți din casă dacă vă pasă!“, „În democrație, hoții stau în pușcărie!“.

Proteste în toată țara

Proteste au fost în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Deva, Focșani, Pitești, Ploiești, Sibiu, Satu Mare, Alexandria, Turda, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea. Opt proteste erau programate duminică și în diaspora – la Bruxelles, Copenhaga, Paris, Chișinău, Bordeaux, Hamburg, Londra și Zürich.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS