12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrațierea și modificarea legislației penale, în dezbaterea CSM

Grațierea și modificarea legislației penale, în dezbaterea CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește, înainte de prânz, pentru a răspunde solicitării Ministerului Justiţiei de a aviza proiectele ordonanțelor de urgență privind grațierea colectivă și modificarea Codurilor Penale. Planul actualei guvernări de a modifica în grabă legislația a stârnit controverse și a generat proteste de stradă.
Asociațiile profesionale care fac parte din CSM s-au pronunțat, în ultimele zile, împotriva proiectelor. Avizul CSM este consultativ.
Într-un asemenea context tensionat, Comisia Europeană va publica noul raport privind progresele din justiția românească.
Şeful statului vrea un referendum pe tema acestor modificări, ieri fiind trimisă o solicitare oficială la Parlament în acest sens.
Aflat la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis a cerut puncte de vedere de la şeful Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de la reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia. Potrivit lui, la ora actuală, nu se pune problema unor presiuni sau a unei iminente amenzi din partea CEDO pentru condiţiile din închisorile româneşti, aşa cum susţine liderul social-democrat Liviu Dragnea.
Klaus Iohannis admite că are un plan de rezervă în cazul în care guvernul adoptă cele două ordonanţe.
Din opoziţie, Uniunea Salvaţi România va dezvălui astăzi textul unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei. Lui Florin Iordache i se impută că ar fi autorul unor proiecte cu dedicaţie pentru politicienii penali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS