27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodruţa Kovesi despre graţiere şi modificarea Codurilor penale: Niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun

Codruţa Kovesi despre graţiere şi modificarea Codurilor penale: Niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri dimineaţă că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale ar produce o dezincriminare parţială, mascată a abuzului în serviciu. Kovesi consideră că niciunul dintre cele două acte normative – graţierea şi modificarea Codurilor penale – „nu este oportun”, potrivit Agrepres. Şefa DNA mai spune că „Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite.”
„Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. (…) Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată a infracţiunii de abuz în serviciu. Practic, toţi cei care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii şi au produs prejudicii vor fi apăraţi de pedeapsa”, a precizat Kovesi, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să analizeze, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi pentru modificarea şi completarea Codurilor penale.

În ceea ce priveşte ordonanţa privind graţierea unor pedepse, ea a arătat că abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie vor fi graţiate dacă acest proiect va intra în vigoare.

Laura Codruţa Kovesi a subliniat şi că toate prejudiciile constatate nu vor mai fi acoperite, iar statul va fi nevoit să cheltuie alţi bani pentru a le recupera: „Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite. Sigur că în lege este prevăzut dreptul părţii vătămate care îşi păstrează dreptul, dar statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracţiuni, iar acum ştergem cu buretele tot pentru că ulterior statul să cheltuie alţi bani pentru a-şi recupera prejudiciile. Doar în dosarele DNA, în ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Vă daţi seama că toate aceste dispoziţii, dacă vor intra în vigoare, vor avea efect şi asupra recuperării acestor prejudicii.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS