16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE prezintă raportul MCV în cazul României și al Bulgariei

CE prezintă raportul MCV în cazul României și al Bulgariei

Comisia Europeană prezintă miercuri progresele făcute de România și Bulgaria în domeniul justiției. Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi discutat în cadrul Colegiului comisarilor europeni și apoi prezentat într-o conferință de presă. E de așteptat cA în raportul MCV să se regăsească și controversatele proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal. Mecanismul de Cooperare şi Verificare – pe scurt MCV –monitorizează progresele înregistrate de România și Bulgaria în privința unor reforme judiciare, dar şi în lupta împotriva corupţiei.
Sofia şi Bucureştiul au aceptat această monitorizare, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la Uniunea Europeană. În ultimii ani, Comisia Europeană a constatat că țara noastră a înregistrat rezultate mai bune decât Bulgaria. Cel mai recent raport MCV va fi prezentat astăzi.  Documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată în jurul orei 10, ora României. Dacă în ultimii ani, Parlamentul a fost criticat pentru că a votat în repetate rânduri împotriva cererilor DNA de ridicare a imunității – în cazul unor persoane cercetate pentru corupție – e de așteptat ca acum să fie amintite modificările Codului Penal, propuse de Guvern.
Cele 2 proiecte de ordonanțe de urgență au fost contestate în stradă de zeci de mii de oameni, dar și de asociațiile profesionale din domeniul judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS