15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePost-Bamboo, Gabriela Firea cere o listă completă a localurilor din Bucureşti şi câte dintre ele au autorizaţie

Post-Bamboo, Gabriela Firea cere o listă completă a localurilor din Bucureşti şi câte dintre ele au autorizaţie

După tragedia din Colectiv şi incendiul din Bamboo, revin în discuţie două probleme vechi: avizul de construcţie şi autorizaţia de funcţionare. Lacunele din legislaţie le permit localurilor să funcţioneze fără autorizaţie ani la rând. Primarul general cere acum o listă a localurilor din Capitală.

„Cele şase primării de sector avizează funcţionarea cluburilor sau a altor activităţi de alimentaţie publică, restaurante, barururi, cafenele şi cluburi. I-am rugat şi eu pe primarii de sectoare să îmi facă o informare în ceea ce priveşte numărul cluburilor şi restaurantelor de pe raza sectorului respectiv, să vedem câte au autorizaţie de funcţionare şi care nu şi câte funcţionează pe ordonanţa lui Cioloş şi anume pe propria răspundere”, a spus marţi Gabriela Firea.

Edilul Capitalei condamnă răgazul pe care fostul premier l-a oferit proprietarilor de localuri ca să-şi poată rezolva documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei.

„Această ordonanaţă a ajutat, într-un fel, mediul de afaceri pentru a îşi desfăşura activitatea pînă la obţinerea tuturor avizelor, dar au pus, pe de altă parte, în pericol pe tinerii care au mers la aceste cluburi şi ei nu au nevoie să ştie dacă un club la care merg are sau nu acreditare, dacă are toate avizele necesare, toate autorizaţiile necesare. Nu este normal aşa ceva şi cred că trebuie să privim cu foarte mare responsabiliate toate aceste proceduri atâta vreme cât viaţa oamenilor poate fi pusă în pericol”.

Tragedia din Colectiv a dus la modificarea de mai multe ori a legii 307/2006, aşa că aceasta fie a fost înăsprită, fie a fost mai permisivă, astfel încât să le ofere proprietarilor un răgaz pentru obţinerea autorizării de siguranţă la incendii.

Pentru construirea unui local de la zero, proprietarul are de făcut un dosar cu o documentaţie foarte stufoasă. Prima oprire trebuie făcută la primăria pe raza căreia se va construi viitorul local, acolo unde va completa o cerere tipizată pentru obţinerea avizului de construcţie. Şi de aici, se începe lucrul efectiv la documentaţia necesară pentru obţinerea acestui aviz. La acest dosar, administratorul trebuie sa aducă mai multe acte printre care: cererea de autorizaţie, dovada achitării taxelor, dovada O.A.R (Ordinul Arhitecţilor din România), certificatul de urbanism, acorduri notariale şi contracte de închiriere, acorduri şi avize de la regii şi alte instituţii abilitate, contract de salubritate, referate verificatorii de proiecte, expertiză tehnică, studiu geotehnic, grafic eşalonare proiect sau documentaţie proiect.

Cea mai discutată partea a procesului este avizul de securitate la incendiu pe care proprietarul trebuie să îl obţină de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS