8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaponia a lansat pe orbită primul satelit pentru comunicații militare

Japonia a lansat pe orbită primul satelit pentru comunicații militare

Japonia a lansat marți pe orbită primul său satelit de comunicații militare pentru a dezvolta capacitatea de schimb de informații a forțelor sale armate, relatează Reuters și AFP.

Satelitul a fost plasat la bordul unei rachete H-IIA, care a decolat la ora 07.44 GMT de la centrul spațial japonez Tanegashima, și a fost apoi plasat cu succes pe orbită, a precizat un purtător de cuvânt al Mitsubishi Heavy Industries, care a construit racheta purtătoare. Dispozitivul este primul dintr-o serie de trei așa-numiți sateliți „X-band”, care vor spori de patru ori emisia în bandă largă și vor unifica o rețea de comunicații fragmentată și suprasolicitată, permițând în același timp și acoperirea unui teritoriu mai mare.

În cele nouă luni din aprilie și până în decembrie, Japonia a ridicat avioane de la sol de 644 de ori pentru a supraveghea aparatele de zbor chineze care se apropiau de spațiul aerian japonez, evenimentele de acest tip fiind de aproape de două ori mai multe decât anul trecut, a anunțat vineri Ministerul japonez al Apărării.

Lansarea de marți marchează reluarea cu succes a unui program care a fost oprit anul trecut din cauza unui accident jenant. Primul dintre cei sateliți, care ar fi trebuit să fie lansat de pe un aerodrom din Guyana Franceză, s-a prăbușit în timpul unui zbor din Japonia, după ce o prelată care acopera carcasa de transport a acoperit valvele menite să asigure egalizarea presiunii aerului în interior în timp ce avionul de marfă își efectua aterizarea. Incidentul a dus la avarierea unor antene sensibile, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters în luna iulie.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS