21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: O căprioară, salvată de pompieri din sloiurile Dunării

Mehedinţi: O căprioară, salvată de pompieri din sloiurile Dunării

Operaţiune inedită de salvare în această după-amiază pentru pompierii de la ISU Mehedinţi. Prin numărul de urgenţă 112, aceştia au primit un apel din partea unui cetăţean aflat în zona localităţii Sviniţa, care anunţa că o căprioară este în pericol să îngheţe pe Dunăre, fiind prinsă între sloiurile formate în aceste zile de temperaturi foarte scăzute. Cel mai probabil animalul a încercat să treacă fluviul dinspre Serbia în România, în căutare de hrană, dar stratul subţire de gheaţă a cedat sub greutatea sa. Căprioara a căzut în apă şi ar fi încercat zadarnic să revină pe gheaţă, aşa că sfârşitul ei ar fi fost inevitabil.

O echipă de la ISU Mehedinţi, din care au făcut parte şi doi scafandrii, a fost trimisă în zonă pentru a stabili dacă o operaţiune de salvare a animalului poate fi posibilă fără ca salvatorii să-şi pună viaţa în pericol. Primele date constatate la locul intervenţiei au stabilit că animalul se afla la aproximativ 250 de metri de malul românesc, iar stratul de gheaţă, deşi destul de subţire, ar permite deplasarea până în locul în care se află. Folosindu-se de un echipament specializat în astfe de intervenţii, doi scafandrii au străbătut cu un oarecare risc, dar fără probleme, drumul până în locul în care se afla animalul sleit de puteri, au reuşit să scoată căprioara din apă au imobilizat-o şi au adus-o în siguranţă la mal, traşi de colegii pompieri şi de poliţiştii de frontieră sosiţi în sprijinul operaţiunii de salvare.

“Un echipaj mixt, format dintr-un scafandru şi un alpinist, asiguraţi cu cordiţe, echipaţi cu costume adecvate sezonului rece şi o punte plutitoare de circa 15 m, s-a deplasat pe suprafaţa îngheţată a apei până la căprioară. Aceasta a fost prinsă de unul dintre salvatori şi împăturită într-o foaie de cort. Salvatorii, împreună cu căprioara, aşezaţi pe puntea plutitoare, au fost recuperaţi la mal, de către restul echipajului”, a declarat Raluca Târcă, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi.

După ce s-a liniştit şi şi-a recăpătat puterile, căprioara a fost eliberată într-o pădure, nu departe de zona în care a fost găsită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS