15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşte taxa pe gunoi. Cu cât vor plăti în plus craiovenii

Creşte taxa pe gunoi. Cu cât vor plăti în plus craiovenii

La Craiova, taxa pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantum de 80 lei/tona de deşeuri, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, va fi suportată de populaţie. În şedinţa de consiliu local care va avea loc joi va fi supusă aprobării o hotărâre privind modificarea tarifelor pentru activităţile serviciului de salubrizare. Potrivit acesteia, taxele pentru deşeurile inerte şi deşeurile nepericuloase se declară şi se plătesc lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea de colectare şi depozitare. Taxa are ca destinaţie finală Fondul de Mediu şi a fost introdusă în scopul descurajării depozitării, în beneficiul celorlalte modalităţi de gestionare a deşeurilor (reciclare, valorificare etc).

Cum s-a ajuns ca taxa să fie suportată de populaţie? Potrivit prevederilor punctului 10 din anexa 1 la Legea nr. 211/2011, cu modificările şi completările ulterioare, privind regimul deşeurilor, deţinătorul de deşeuri este definit ca fiind producătorul de deşeuri sau persoana fizică ori juridică ce se află în posesia acestora, iar potrivit prevederilor art. 10 din H.G. nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, costurile aferente activităţii de depozitare se suportă de către generatorii şi deţinătorii de deşeuri, după cum se explică în raportul care stă în spatele hotărârii care va fi supusă aprobării Consiliului Local Craiova.

gunoaie pe platforma din rovine1

Practic, la valorile actuale ale tarifului de depozitare a gunoiului din Craiova la groapa de la Mofleni se va adăuga şi taxa de mediu în valoare de 80 de lei pe tonă. Conform calculelor făcute de operatorul de salubritate, la costul actual de 6,72 lei pe persoană / lună, pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la populaţie (persoane fizice / asociaţii de locatari), se va adăuga suma de 2,32 lei, aferentă taxei de mediu. Asta însemană că, din ianuarie, o persoană va plăti pentru gunoi 9,04 lei pe lună.

Pentru agenţii economici şi instituţiile publice preţul va creşte cu 33,32 lei pe metrul cub de deşeuri, adică de la 73,73 lei / mc la 107,05 lei / mc. Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări va creşte, de asemenea, de la 201,87 lei / mc la 316,11 lei / mc, în cazul de faţă valoarea taxei de mediu fiind de 114,24 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS