13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul președinte al PE e ales în funcție de vârstă, în caz de egalitate în ultimul tur de scrutin

Noul președinte al PE e ales în funcție de vârstă, în caz de egalitate în ultimul tur de scrutin

Vârsta este criteriul final de departajare în cazul în care primii doi candidați la președinția Parlamentului European obțin același număr de voturi la ultimul tur de scrutin, indică regulamentul legislativul Uniunii Europene, potrivit Agerpres. Mențiunea apare în codul de procedură al PE la capitolul al doilea. „Dacă după trei tururi de scrutin niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor exprimate, va avea loc un al patrulea tur, la care iau parte doar cei doi candidați care au întrunit cele mai multe voturi. În cazul în care între cei doi se înregistrează egalitate, candidatul cel mai în vârstă va fi declarat câștigător”, se arată în regulamentul PE.

La primul tur de scrutin de marți au votat 718 europarlamentari. Regulamentul prevede că niciunul dintre candidați nu este obligat să se retragă după vreunul dintre primele trei tentative de alegere a președintelui PE. În schimb, dacă alți europarlamentari decid, după încheierea unui tur, că vor să candideze, o pot face, cu condiția să aibă susținerea a cel puțin 38 dintre colegii lor. Al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui PE începe la 14:00, ora României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS