21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMFP a împrumutat astăzi 730 de milioane de lei de la bănci, dublu față de suma programată

MFP a împrumutat astăzi 730 de milioane de lei de la bănci, dublu față de suma programată

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 730,4 milioane de lei de la bănci, mai mult decât dublu față de suma programată, printr-o emisiune de obligațiuni de stat pe șase ani, la un randament mediu de 3,14% pe an, informează Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în sumă totală de 933,6 milioane de lei. Marți va avea loc o licitație suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

MFP a planificat împrumuturi de 3,415 miliarde de lei de la băncile comerciale în ianuarie 2017, din care 3,1 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în ianuarie două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 500 de milioane de lei fiecare, în 9 și 19 ianuarie.

De asemenea, vor fi organizate cinci licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,1 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS