13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii au cheltuit 85% din venituri

Românii au cheltuit 85% din venituri

 

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al treilea din 2016, în medie, de peste 2.500 de lei lunar pe gospodărie, mai puţin de 1.000 de lei pe persoană, şi au reprezentat peste 85% din nivelul veniturilor totale, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
În perioada iulie – septembrie din 2016, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost, în termeni nominali, de 2.972 de lei şi 1.125 de lei pe persoană. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.543 de lei lunar pe o gospodărie, 962 de lei pe persoană, şi au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale, conform datelor publicate de INS.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.708 lei lunar pe gospodărie (1.025 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 264 de lei lunar pe gospodărie (100 de lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, peste 60% din veniturile totale ale gospodăriilor.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (21,8%), veniturile din agricultură (3,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (8,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (7,6%).
Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural, precizează INS.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al treilea din 2016, în medie, 34,9% din consumul gospodăriilor, menţionează sursa citată.
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei de doar 0,5%.
Mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS