17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion

Pentru că, după fiecare sărbătoare importantă, se sărbătoreşte şi sfântul care a participat la ea. În acest caz, a doua zi după Bobotează, îl sărbătorim şi pe cel care L-a botezat pe Hristos în Iordan. În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion (Ziua sfântului Ioan Botezătorul, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului”). Aproximativ două milioane de români poartâ numele de Ion şi derivate ale acestuia: Ionuţ, Ioana, Ionela, Oana.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost vărul după trup al Mântuitorului, născut în chip minunat din Elisaveta, soţia lui Zaharia, pe când aceştia nu mai sperau că vor avea copii, fiind prea bătrâni. A tresăltat în pântecele mamei sale, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).

Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai facă simţită prezenţa.

Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

Se zice că cine nu se veseleşte in Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul, iar oamenii  care vor fi stropiţi cu agheazma mare vor di feriţi de boli tot anul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS