21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacian Ciolos şi-a prezentat bilanţul

Dacian Ciolos şi-a prezentat bilanţul

Premierul Dacian Ciolos a susţinut miercuri, la ora 14,00, o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cele mai importante declaraţii ale lui Dacian Cioloş:

– Am beneficiat de o susţinere politică relativ volatilă în Parlament, ceea ce a îngreunat luarea unor decizii.
– Presiunile au fost foarte mari acest guvern demareze reforme şi intervină în foarte multe domenii, în condiţiile în care unele partide se aşteptau guvernul se ocupe de administrarea treburilor curente ale ţării.
– Au ieşit la iveală lucruri ascunse unele de peste 20 de ani.
– Doar la Sănătate, crizele prin care am trecut şi care s-au datorat unor lucruri care nu au fost abordare frontal atunci când ar fi trebuit – biocidele, lipsa medicamentelor din farmacii, în Educaţiediscuţiile legate de calitatea doctoratelor, incapacitatea sistemului de a clarifica aceste lucruri.
În domeniul Muncii, dincolo de problema salarizării, apoi problemele legate de şomajul cronic în anumite zone .
– Cu atâtea domenii care aveau nevoie de o abordare structurată a reformelor nu aveam cum ne limităm doar la gestionarea treburilor curente.
Am fost conştienţi nu vom putea deschide toate fronturile de reformă.

Câteva rezultate în acest an de guvernare
În discursul de la învestire, am spus vom încerca venim cu un alt mod de abordare a guvernării – responsabilitate, transparenţă, profesionalism. Am transparentizat atât cât e posibil actul guvernamental
Am creat noi platforme de confruntare publică, am creat registrul unic al transparenţei intereselor, am declanşat un proces de debirocratizare. Ne-am asumat organizarea unor alegeri locale şi parlamentare transparente. Pentru prima oară am folosit un sistem de control împotriva votului multiplu care s-a dovedit eficient. Am promis vom fi un guvern care va veghea la independenţa justiţiei. Am spus atunci dorim continuăm trendul ascendent al dezvoltării economice a României, creştem credibilitatea statului în raport cu mediul economic. Suntem acum cu o creştere economică de aproape 5%, cea mai mare din UE. Au crescut şi investiţiile străine şi cele autohtone. A crescut numărul de locuri de muncă, a scăzut numărul şomerilor cu peste 90.000, o reducere la 4,7%. Am menţinut deficitul bugetar în limitele prognozate. Am atins un nou prag minim al costurilor de finanţare externă.
Aceste date nu sunt doar cifre, creşterea economică a avut deja un impact pozitiv şi în buzunarele românilor, veniturile lunare pe gospodărie au crescut cu 13% în acest an . Chiar şi pensiile au crescut, în ciuda a ceea ce spun unii politicieni. E nevoie de măsuri care susţină în continuare creşterea numărului de locuri de muncă.
Am considerat creşterea economică nu se poate decreta printr-o hotărâre de guvern, e rezultatul unor măsuri cumulate şi de stimulare a investiţiilor.
Am venit cu creşteri salariale în Sănătate şi Educaţie şi care au vizat în primul rând corectarea grilelor de salarizare.
Despre fondurile europene: s-au absorbit doar peste 7 miliarde de euro. Am accelerat pregătirea cadrului legislativ pentru folosirea fondurilor europene.
La transporturi am lucrat în primul rând pentru a debloca proiecte blocate. Acum se lucrează pentru finalizarea a peste 160 km de autostrada. Am adoptat masterplanul pentru transporturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS