10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci localități doljene, supravegheate de DSVSA în urma diagnosticării unor focare de gripă aviară în Bulgaria

Cinci localități doljene, supravegheate de DSVSA în urma diagnosticării unor focare de gripă aviară în Bulgaria

FOTO: ro.sputnik.md
FOTO: ro.sputnik.md

Cinci localități din sudul județului Dolj, care se află în vecinătatea oraşului Vidin (Bulgaria), sunt supravegheate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj, după ce în Bulgaria, la mai puțin de zece kilometri de granița cu România, au fost diagnosticate mai multe focare de gripă aviară.
Directorul executiv al DSVSA Dolj, Andrei Butaru, a declarat ieri, pentru Ager­pres, că localitățile supravegheate în acest sens sunt Ciupercenii Vechi, Calafat, Basarabi, Moreni și Cetate, iar măsurile vor fi în vigoare în perioada cât evoluează gripa aviară în Bulgaria. Localitățile se află în limita de supraveghere de zece kilometri.
„Având în vedere riscul apariției gripei aviare în sud-vestul României, din cauza presiunii epidemiologice crescute induse de numeroasele focare de gripă aviară care au fost diagnosticate în Bulgaria – focarele fiind stabilite la trei exploatații situate în regiunea Vidin, la mai puțin de zece kilometri de granița Românei – în scopul păstrării indemnității teritoriale a României față de influența aviară înalt patogenă, H5N8, pe raza județului Dolj au fost dispuse mai multe măsuri sanitar-veterinare de supraveghere.
În conformitate cu legislația în vigoare, au fost stabilite măsurile sanitar-veterinare ce se aplică prioritar în zona de supraveghere, delimitată de un cerc cu raza de zece kilometri în jurul focarelor din Bulgaria, zonă ce cuprinde localitățile Ciupercenii Vechi, Calafat, Basarabi, Moreni și Cetate“, a spus Andrei Butaru.
Principalele măsuri sanitar-veterinare care se impun populației și autorităților implicate și care se aplică în scopul prevenirii apariției acestei boli sunt: ținerea tuturor păsărilor în adăposturi închise și izolate, interzicerea scoaterii păsărilor din exploatațiile situate în cadrul zonei de supraveghere și a palmipedelor pe luciul de apă; evitarea contactului păsărilor domestice cu cele sălbatice; interzicerea mișcărilor de păsări din zona de supraveghere către alte localități ale județului.
Totodată, sunt interzise târgurile, expozițiile, piețele sau alte aglomerări de păsări în această zonă, precum şi eliminarea și împrăștierea pe sol a așternutului – gunoi de grajd – rezultat în exploatațiile din această zonă.
De asemenea, trebuie respectate cu strictețe măsurile de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor, prelevarea de probe pentru diagnostic de laborator la toate păsările domestice sau sălbatice găsite moarte sau în agonie. În acelaşi timp, se impune supravegherea sanitară veterinară activă a păsărilor domestice și sălbatice din această zonă.
„Pentru a asigura o protecție epidemiologică ridicată, recomandăm tuturor cetățenilor județului Dolj să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploatațiilor de păsări și, respectiv, să anunțe de urgență medicul veterinar local, primăria localității sau chiar Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de mortalități la păsările domestice și sălbatice de care au cunoștință“, a mai afirmat Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS