10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheorghe Mărmureanu: Nu există riscul unui cutremur mare în viitorul apropiat

Gheorghe Mărmureanu: Nu există riscul unui cutremur mare în viitorul apropiat

Pentru ca un cutremur să producă pagube în România, magnitudinea trebuie să depăşească 7,6-7,7 magnitudine, însă în viitorul apropiat nu există riscul producerii unui asemenea seism, este de părere preşedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu.
„Vrancea este periculoasă şi cu probleme mari după 7,3 grade pe scara Richter. (…) Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă. Nu există riscul unui cutremur mare în viitorul apropiat. Eu am susţinut şi continui să susţin pentru că nu mi-a apărut niciun parametru în plus care să justifice că acesta să fie precursorul unui alt cutremur. (…) Pentru ca un cutremur să producă pagube în România, ar trebui să aibă peste 7,6-7,7 grade. Noi aşteptăm acum să fie un cutremur foarte adânc, la peste 130 de kilometri. La adâncimea asta nu poate să se producă un cutremur foarte mare, de peste 6,7”, a declarat pentru Mediafax Gheorghe Mărmureanu.
Gheorghe Mărmureanu a precizat însă că importante pentru producerea de pagube în urma unui cutremur sunt şi perioada fundamentală de vibraţie a clădirilor, cât şi modul şi terenul pe care acestea au fost construite.
Despre cutremurul care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în zona Vrancea, Gheorghe Mărmureanu spune că este unul normal, de adâncime, care s-a simţit până la Kiev (Ucraina) şi în Republica Moldova, cu o singură replică nesemnificativă şi cu un mecanism diferit de cel al cutremurelor produse în alte zone ale lumii.
Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la ora 1.20 în zona Vrancea la o adâncime de 98,9 de km şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter şi a fost resimţit în mai multe judeţe din Sud-Est şi în Capitală, dar şi în Ucraina, Moldova, Bulgaria şi în vestul Turciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS