11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLimba română, înlocuită cu limba "moldovenească" pe pagina de internet a Preşedinţiei Republicii Moldova

Limba română, înlocuită cu limba „moldovenească” pe pagina de internet a Preşedinţiei Republicii Moldova

 La puţin timp după ce a depus jurământul, preşedintele R. Moldova Igor Dodon face o primă schimbare! Limba română a fost înlocuită cu limba „moldovenească” pe pagina de internet a Preşedinţiei Republicii Moldova. O măsură controversată, care contrazice decizia Curţii Constituţionale din 2013, când româna a devenit limba oficială a Republicii Moldova.
Pe 23 decembrie, ziua preluării mandatului, vizitatorii paginii web a Preşedinţiei puteau alege să vizualizeze informaţiile în limba română, engleză şi rusă.Pe 24 decembrie, prima zi de mandat a noului preşedinte, utilizatorii aveau de ales între limba moldovenească, engleză şi rusă. 

Igor Dodon a afirmat în nenumărate rânduri că limba oficială a Republicii Moldova este „moldovenească”, deşi Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba oficială a ţării este limba română.

În interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române acum o lună, Dodon a afirmat că, potrivit istoriei dar şi Constituţiei Republicii Moldova, în Moldova se vorbeşte limba moldovenească.

„Eu consider că cetăţenii acestui stat, aici, de sute de ani, din secolul 14, s-a vorbit limba moldovenească. Avem istoria noastră, istoria Moldovei. Avem Constituţia noastră. Constituţia Republicii Moldova, art. 13, spune foarte clar că în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, eu respect Constituţia”, a declarat Dodon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS