17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirector din Ministerul Justiției, trimis în judecată de DNA în dosarul lui Relu Fenechiu

Director din Ministerul Justiției, trimis în judecată de DNA în dosarul lui Relu Fenechiu

Ion Krech, director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, a fost trimis în judecată, astăzi, de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită și folosire de declarații false, în dosarul în care fostul ministru Relu Fenechiu și-a recunoscut faptele.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii DNA — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Krech, la data faptelor director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, fiind acuzat de luare de mită și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, scrie Agerpres.
Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, în perioada 2012 — 2015, Ion Krech, în calitate de director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager a două proiecte de informatizare finanțate din fonduri nerambursabile derulate de minister și președinte al comisiilor de evaluare și licitație, ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediul a două persoane, de la reprezentanții unor firme de software, în tranșe, suma totală de 274.000 euro.
În același context, spun procurorii, Krech ar fi acceptat și promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obținerea unei funcții de conducere în cadrul unei instituții publice, respectiv titular al postului de director Direcție IT, în Ministerul de Justiție.
Spre exemplu, mai arată DNA, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, Ion Krech ar fi remis reprezentanților uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, inculpatul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă.
De asemenea, notează anchetatorii, pe parcursul derulării procedurilor, Krech ar fi întocmit mai multe documente false, respectiv rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte, declarațiile de imparțialitate și confidențialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanții la procedura de licitație, deși pretinsese și primise de la aceștia sume de bani cu titlu de mită), un proces verbal de recepție cantitativă și calitativă întocmit formal pentru crearea aparenței efectuării plății în condiții de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Ion Krech.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
DNA mai arată că, în același dosar, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor de către Relu Fenechiu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, și spălare a banilor, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS