16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul Olguţei Vasilescu, retrimis din nou de judecători la DNA

Dosarul Olguţei Vasilescu, retrimis din nou de judecători la DNA

Tribunalul Bucureşti a decis joi trimită pentru a două oară la DNA dosarul în care primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, este acuzată de corupţie, informează Agerpres. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a analizat pentru a două oară cererile şi excepţiile ridicate de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în dosarul în care este acuzată de corupţie.

Iniţial, pe 7 octombrie, un judecător de camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti a constatat rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conţine nereguli. Magistratul a stabilit fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declaraţiile date de trei martori în faţă ofiţerilor de poliţie judiciară, deoarece aceştia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum şi o declaraţie dată de denunţătorul Ionuţ Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit Olguţei Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Ulterior, DNA a făcut contestaţie, admisă de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care a decis rejudecarea de către Tribunalul Bucureşti a cererilor şi excepţiilor ridicate de Olguţa Vasilescu şi ceilalţi inculpaţi.

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni).

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la dată faptelor reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosinduse, în schimbul obţinerii acestor foloase, de influenţă pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD.

De asemenea, Olguţa Vasilescu este acuzată şi-a folosit influenţă pentru a obţine de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conţinând imaginea acesteia şi sloganuri de campanie electorală. Materialele în cauza au fost realizate de o firma în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri.

Totodată, procurorii anticorupţie spun primarul Craiovei a pretins şi primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru şi printr-o asociaţie non-profit, de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiţi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS