16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMMFPSPV: Modificările şi completările privind ucenicia la locul de muncă și stagiul pentru absolvenţii de învăţământ superior, în dezbatere publică

MMFPSPV: Modificările şi completările privind ucenicia la locul de muncă și stagiul pentru absolvenţii de învăţământ superior, în dezbatere publică

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea  Legii nr. 279/2005  privind ucenicia la locul de muncă și a Legii  nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Măsurile propuse vizează creșterea cantitativă și calitativă a formării profesionale de tip ucenicie la locul de muncă, precum și îmbunătățirea cadrului financiar de susținere a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior, în contextul în care reprezentanții mediului de afaceri au reclamat deficitul de forță de muncă în anumite regiuni, asociat cu tendința lor de a-și reloca activitatea în alte state.

În ceea ce privește ucenicia la locul de muncă, proiectul de act normativ propune modificarea și completarea Legii nr. 279/2005, principalele aspecte vizate fiind:

– Stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie, măsură prin care angajatorul care va încheia un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de 1.125 lei lunar din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din asistența financiară nerambursabilă acordată României.

– Stimularea persoanelor care finalizează cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de muncă, precum și a coordonatorilor de ucenicie. Prin această măsură, ucenicul care va finaliza programul de ucenicie prin obținerea certificatului de calificare profesională va primi o primă de absolvire care se va acorda diferențiat în funcție de nivelul de calificare astfel:
– 500 lei pentru calificările de nivel 2 CNC;
– 600 lei pentru calificările de nivel 3 CNC;
– 750 lei pentru calificările de nivel 4 CNC.

Coordonatorul de ucenicie care va îndruma ucenicul în cadrul programului de lucru și care va desfășura și activități specifice ce țin de formarea profesională a acestuia beneficiază, pe toată perioada contractului de ucenicie, de o primă lunară de coordonare, de 500 lei neimpozabilă.
– Stimularea financiară a angajatorilor pentru a continua relațiile de muncă cu  absolvenții programelor de ucenicie este o altă măsură prin care angajatorul va beneficia la cerere, timp de 6 luni, de 500 lei, cu condiția ca după încetarea contractului de ucenicie să încheie un contract individual de muncă cu fostul său ucenic, în vederea practicării ocupației pentru care acesta a fost calificat.

Ucenicia la locul de muncă se va organiza pentru nivelurile 2, 3 şi 4 de calificare, stabilite prin HG nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele prevederi ale proiectului cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, sunt:
– Stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de stagiu prin majorarea sumelor acordate. Concret, angajatorii care încheie un contract de stagiu, vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistența financiară nerambursabilă acordată României, în limita fondurilor alocate.

Criteriile şi modul de acordare a finanţării din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistența financiară nerambursabilă acordată României, vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a legii, iar mecanismul de finanțare se va face conform legislației naționale, respectând regulile bugetare interne și Regulamentele Comisiei Europene.

Finanțarea primelor și a subvențiilor se va face din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu menținerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 și se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operațional Capital Uman în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului și Consiliului din 17 decembrie 2013.

Noile prevederi vizează: integrarea durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale și a celor din comunitățile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor și a antreprenorilor;  sporirea relevanței pe piața forței de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă și a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior; reducerea deficitului de forţă de muncă calificată din anumite regiuni; reducerea tendinţelor mediului de afaceri de a-şi reloca activitatea în alte state; scăderea șomajului și  încurajarea investițiilor în zonele defavorizate.

Proiectul de act normativ poate fi consultat până la data de 16 decembrie 2016,la adresa: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4712-2016-12-07-proiect-oug

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS