24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA fost lansat primul registru electronic de screening auditiv

A fost lansat primul registru electronic de screening auditiv

 

Ministerul Sănătății a lansat ieri primul registru electronic național de screening auditiv pentru nou-născuți, acesta urmând să funcționeze în cadrul unui program-pilot în care sunt incluse maternitățile Polizu, Filantropia și Pantelimon și care va fi extins anul viitor la toate centrele din țară.
Vlad Voiculescu (foto), ministrul sănătății, a anunțat că, începând de anul viitor, toți copiii născuți în România în spitalele din sistemul public vor fi testați auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel național.
„Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul, va ști cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz. Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici. Adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. În plus, vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare și până la diagnosticare“, a explicat demnitarul.
Potrivit acestuia, suma necesară estimată pentru achiziționarea aparatelor de screening auditiv este cuprinsă între 6,5 și 8,6 milioane de lei. Voiculescu a menționat că 90% din sumă va fi suportată de Ministerul Sănătății și 10% de unitățile medicale.
Oana Geambașu, consilier în Ministerul Sănătății, a precizat că ofertele pentru licitație pot fi depuse până pe 12 ianuarie 2017. În opinia sa, contractele ar putea fi încheiate la începutul anului viitor.
Conform datelor oficiale, în România din 200.000 de copii născuți anual aproximativ 600 au probleme de auz.

Programul „Trusoul pentru nou-născuți“ – sprijin pentru familiile vulnerabile

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, au semnat ieri o Scrisoare comună adresată ministrului fondurilor europene, Dragoș Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susținere a mamelor aparținând grupurilor vulnerabile, respectiv „Trusoul pentru nou-născuți“. Propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene. Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente și asistență materială de bază.
„Acordarea trusoului pentru nou-născuți va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurându-le un minim necesar creșterii și îngrijirii copilului în primul trimestru de viață, igiena, dar și securitatea acestuia. De asemenea, măsura ar putea contribui și la scăderea numărului de copii abandonați în maternitate, precum și a numărului de decese în primul an de viață al copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie și de către asistenții medicali comunitari“, explică Ministerul Sănătăţii.
Trusoul pentru nou-născuți se acordă pentru fiecare naștere, în maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atribuții de asistență socială din maternitate. În total, 120.000 de mame în situații de risc și excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebelușii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conține scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 de lei, iar lista finală a conținutului va fi decisă de un grup de experți de la Institutul Mama și Copilul.
Introducerea noii măsuri este argumentată și prin experiența Finlandei, țară care implementează un astfel de program încă din anul 1938, program care, împreună cu controalele periodice pre și postnatale, a condus la o rată a mortalității infantile în Finlanda de doar 1,8 la mie în 2013 și a rămas constantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS