5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședinții Poloniei și Ucrainei acuză Comisia Europeană că favorizează interesele Gazpromului și ale Rusiei

Președinții Poloniei și Ucrainei acuză Comisia Europeană că favorizează interesele Gazpromului și ale Rusiei

Polonia și Ucraina au criticat vineri împreună Comisia Europeană după ce aceasta a dat concernului rus Gazprom autorizația să transporte o cantitate suplimentară de gaze naturale prin gazoductul Opal, care ocolește cele două țări, acestea considerând că astfel li se pune în pericol securitatea energetică, transmite AFP.

‘Considerăm că această decizie trebuie revizuită, fără să ignorăm faptul că un asemenea demers poate fi dificil și dureros’, au menționat președinții Andrzej Duda et Petro Poroșenko într-un text comun publicat după o întrevedere avută la Varșovia.

Comisia Europeană a autorizat la sfârșitul lunii octombrie compania rusă Gazprom să utilizeze gazoductul Opal la o capacitate de 80%, față de nivelul de 50% stabilit anterior.

Gazoductul Opal este deținut de o filială germană a Gazprom, Wingas, și livrează Cehiei, prin Germania, gaze rusești aduse prin gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.

În textul difuzat vineri la Varșovia, președinții Andrzej Duda et Petro Poroșenko mai menționează că vor apăra interesele comune ale Poloniei și Ucrainei ‘recurgând la toate mijloacele legale adecvate’, fără să precizeze dacă intenționează să se adreseze justiției europene.

De asemenea, cei doi lideri estimează că decizia executivului comunitar contravine prevederilor acordului de asociere a Ucrainei la UE, ‘subminează securitatea energetică a UE’ și ‘creează riscul unei perturbări evidente a transportului gazelor între Polonia și Ucraina și de reorientare a fluxurilor către alte state’.

În plus, această decizie în favoarea Gazprom luată de Comisia Europeană încurajează construcția gazoductului Nord Stream 2, inițiativă căreia atât Polonia cât și Ucraina se opun, mai notează Duda și Poroșenko.

Pe de altă parte, acești doi președinți consideră că poziția Comisiei Europene la acest capitol ‘reprezintă o nouă încurajare pentru simpatizanții Rusiei în statele membre și în instituțiile UE’.

Președintele Poroșenko a anunțat ulterior la o conferință de presă că țara sa și Polonia vor iniția construcția unui interconector de gaze care va permite Ucrainei să primească gaze din Europa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS