17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR cere un punct de vedere la Curtea Europeană de Justiţie referitor la recunoaşterea căsătoriilor gay

CCR cere un punct de vedere la Curtea Europeană de Justiţie referitor la recunoaşterea căsătoriilor gay

Judecătorii CCR au amânat din nou marţi luarea unei decizii privind excepţia de neconstituţionalitate prin care un cuplu gay căsătorit în Belgia cere recunoaşterea acestei căsătorii şi în România, urmând să ceară un punct de vedere la Curtea Europeană de Justiţie, informează Mediafax.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a declarat, după şedinţa de marţi, că CCR va cere un punct de vedere de la CEJ, la solicitarea părţilor.

„«Soţ» din art. 2(2)(a) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 şi 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene include soţul de acelaşi sex al unui cetăţean european, cu care cetăţeanul s-a căsătorit legal conform legii dintr-un stat membru altul decât statul gazdă» şi, «dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, atunci art. 3(1) şi 7(1) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 şi 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cer ca statul membru gazdă să acorde dreptul la rezidenţă pe teritoriul său pe o perioadă mai lungă de 3 luni unui soţ de acelaşi sex al unui cetăţean european»”, sunt cele două întrebări la care părţile au solicitat CCR să ceară un punct de vedere de la CEJ.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost dezbătută prima dată pe 20 iulie la Curtea Constituţională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepţia fiind recunoaşterea dreptului fundamental la viaţa privată. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a pledat atunci în favoarea recunoaşterii căsătoriei.

Autorii excepţiei de neconstituţionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) şi alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoaşterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara graniţelor, respectiv la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS