12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța: Francois Fillon, votat candidatul dreptei la prezidenţialele din primăvara anului viitor

Franța: Francois Fillon, votat candidatul dreptei la prezidenţialele din primăvara anului viitor

Fostul premier francez Francois Fillon a obţinut 66,5% din sufragii la primarele dreptei, arată rezultatele obţinute după numărarea voturilor din aproape toate secţiile, relatează Le Figaro. Contracandidatul său, Alain Juppe, primarul de Bordeaux, a strâns 33,5% din voturi. Rezultatele au fost anunţate după numărarea voturilor de la 9.999 din totalul de 10.229 de secţii de vot. Primarul Bordeaux-ului nu a câştigat decât în două departammente metropolitane, mai degrabă simbolice: La Gironde şi Correze, un fost fief al lui Jacques Chirac. În rest, Fillon a obţinut cele mai multe voturi în toate circumscripţiile.
Fillon a înregistrat o creştere spectaculoasă a popularităţii în ultimele săptămâni, devansându-l pe Juppe, de asemenea un fost premier, care a fost mult timp favorit al acestui scrutin organizate de Les Republicains (LR, dreapta), al cărei preşedinte devine.
El a promis în campanie o reformare spectaculoasă a pieţei libere, o limitare a imigraţiei şi relaţii mai strânse cu Rusia lui Vladimir Putin.
În discursul prin care şi-a revendicat victoria, el a îndemnat la unitate şi la înfrângerea extremei drepte şi a stângii discreditate.
În vârstă de 62 de ani,  el este un plotician care nu are probleme cu justiţia, nu are derapaje verbale și are o gestică mai aşezată, spuneau aceștia.
La prezidenţialele de anul viitor, un adversar important pentru Francois Fillon va fi Marine Le Pen, şefa formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional, căreia sondajele îi dau şanse să ajungă în turul al doilea. Asta în timp ce socialiştii încă nu s-au hotărât dacă îl susţin pentru un posibil al doilea mandat pe preşedintele Francois Hollande sau merg pe mâna actualului premier, Manuel Valls.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS