13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorpul de control al premierului propune reevaluarea activității RAAPPS

Corpul de control al premierului propune reevaluarea activității RAAPPS

 

Corpul de control al premierului a propus reevaluarea activității Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” și analizarea necesității menținerii obiectului de activitate al acesteia după controlul efectuat în perioada ianuarie-octombrie, notează Agerpres.

Raportul de control a avut ca obiect verificarea respectării dispozițiilor legale și a reglementărilor interne privind contractele de asociere în participațiune încheiate și derulate de regie.

Echipa de control a analizat, prin sondaj, patru dintre cele opt contracte de asociere în participațiune încheiate sau derulate în perioada 1 ianuarie 2012 — 31 mai 2016, cu scopul declarat de a valorifica mai bine activele RAAPPS, dar despre care s-a constatat că au favorizat doar societățile aflate în asociere cu RAAPPS, cauzând pagube acesteia din urmă. S-a constatat că pentru trei dintre cele patru contracte analizate au existat sau există în curs litigii pe rolul instanțelor de judecată, care au avut sau au ca obiect cereri de reziliere a contractelor, evacuarea societăților din imobilele administrate de către RAAPPS și solicitări de pretenții pentru debitele înregistrate de aceste societăți față de RAAPPS.

„Toate cele opt contracte de asociere în participațiune derulate în aceeași perioadă au fost încheiate fără a exista, la nivelul RAAPPS, criterii obiective și transparente privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească partenerul RAAPS din astfel de contracte și fără a fi solicitate garanții că aceștia își vor îndeplini obligațiile asumate”, se arată într-un document citat de Agerpres.

De exemplu, în cazul contractului de asociere în participațiune încheiat cu N.T. SRL, se arată că asocierea dintre RAAPPS și această societate pe o perioadă de 15 ani nu a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului de administrație al Regiei. De asemenea, se indică faptul că această societate a închiriat Clubul social și terenul din „Parcul rezidențial Băneasa”. În context, se arată că RAAPPS a încasat de la N.T., în perioada 2005-2013, suma totală de 4.571.648,77 de lei, însă societatea înregistra în iunie anul acesta față de regie, în baza aceluiași contract de asociere, un debit total în sumă de 7.082.945 de lei.

Potrivit Guvernului, în prezent, pe rolul instanței de judecată se află un dosar civil care are ca obiect cererea de reziliere a contractului de asociere în participațiune, evacuarea societății N.T. din complexul imobiliar compus din Clubul social și Vilele nr. 1, nr. 18 și nr. 56 din orașul Voluntari, județul Ilfov, și plata sumei de 6.908.911,03 de lei reprezentând debit și penalități înregistrate de asociatul secund în perioada februarie 2012 — mai 2016.

 

De asemenea, din verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului au rezultat indicii că reprezentanții RAAPPS au disimulat închirierea Vilei nr. 28 din comuna Snagov, județul Ilfov, în baza căreia regia era obligată să încaseze, în perioada 2010 — aprilie 2016, o sumă totală de 601.450,88 de euro, sub forma unei asocieri în participațiune cu societatea AS, în baza căreia regia, prin SRP „Triumf”, a încasat efectiv, în aceeași perioadă, o sumă totală de 141.823,45 de euro, cauzându-se astfel o pagubă bugetului RAAPPS în cuantum de 459.627,43 de euro, reprezentând diferența dintre suma pe care regia era obligată să o încaseze, potrivit dispozițiilor legale, ca urmare a închirierii și suma efectiv încasată, în urma derulării contractului de asociere.

 

Suma totală a prejudiciului stabilit este de 12.137.459 lei, fără a include valoarea lipsei de folosință și profitul nerealizat.

În acest context, s-a propus și efectuarea de către reprezentanții RAAPPS a unei analize a tuturor contractelor de asociere în participațiune aflate în derulare, încheiate de regie cu alți operatori economici, întocmirea și implementarea unei proceduri operaționale, cu criterii clare și transparente, privind încheierea și derularea contractelor de asociere în participațiune, mai ales în contextul în care regimul legal al asocierii în participațiune a devenit mai oneros în baza reglementărilor din Codul civil în vigoare, reevaluarea întregii activități a RAAPPS și analizarea necesității menținerii obiectului de activitate al acesteia și comunicarea raportului de control organelor abilitate, în funcție de cele constatate de către echipa de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS