11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR: Punctul 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social - neconstituțional

CCR: Punctul 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social – neconstituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvern cu privire la articolul unic punctul 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social 62/2011, se arată într-un comunicat al CCR transmis agenţiei Agerpres.

Potrivit sursei citate, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile articolului unic punctului 1 sunt neconstituționale, încălcând prevederile articolelor 16, 41, 44 și 147 aliniatul 4 din Constituție.

„Curtea a reținut că reglementarea criticată consacră o protecție împotriva concedierii persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pentru alte motive decât activitatea efectiv desfășurată în această calitate, respectiv, cât privește aceste din urmă motive, pentru o durată ce depășește durata mandatului”, se notează în comunicat.

Or, arată CCR, protecția persoanelor alese în funcții de conducere ale sindicatelor trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată, astfel cum Curtea Constituțională a statuat prin Decizia numărul 814 din 24 noiembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 950 din 22 decembrie 2015, ale cărei considerente sunt aplicabile în prezenta cauză.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS