13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDIICOT face verificări în cazul reportajului The Sun privind copiii folosiţi de părinţi la asamblarea jucăriilor

DIICOT face verificări în cazul reportajului The Sun privind copiii folosiţi de părinţi la asamblarea jucăriilor

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) face verificări în cazul informaţiilor din reportajul realizat de publicaţia britanică The Sun în care apare o familie dintr-o localitate sătmăreană care şi-ar folosi copiii, până la 13 ore pe zi, pentru a asambla jucării alături de părinţi, informează HotNews.ro. Mama copiilor din reportaj a declarat astăzi că materialul The Sun este o înscenare.

Procurorii DIICOT vor verifică dacă informaţiile din articolul publicat de cotidianul The Sun sunt reale, vor stă de vorba cu membrii familiei care apar în înregistrare şi vor stabili dacă se impune o cercetare penală pentru fapte de exploatare a minorilor sau este vorba despre o comunicare de informaţii false.

Scandalul privind exploatarea prin muncă a minorilor români proveniţi din familii sărace vizează două firme care au contracte cu gigantul industriei dulciurilor Ferrero.

În reportajul The Sun se vorbeşte despre „sclavii” minori din România, care asamblează, uneori câte 13 ore pe zi, jucării de care se bucură copiii britanici. Filmarea a fost realizată în într-un sat de lângă Cărei şi prezintă o familie întreagă care asamblează jucării – mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani, fiica în vârstă de 6 ani şi o verişoara a acesteia, tot în vârstă de 6 ani.

Copiii români şi părinţii lor sunt plătiţi cu câte 20 de lei pentru fiecare 1.000 de ouă cu surprize pe care le livrează asamblate, susţin realizatorii reportajului. Ouăle cu surprize sunt trimise la o fabrică din Cărei, iar apoi ajung în Ungaria, unde sunt învelite în ciocolată.

După ce cazul a fost semnalat în presă britanică, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu-Mare au anunţat că vor efectua verificări la două firme implicate. De asemenea, Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică au anunţat că vor descinde la sediile celor două fabrici în care se montează jucării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS