16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNASA a lansat un satelit de ultimă generație pentru îmbunătățirea prognozelor meteo

NASA a lansat un satelit de ultimă generație pentru îmbunătățirea prognozelor meteo

NASA a lansat, sâmbătă seara, primul dintr-o serie de patru sateliți meteorologici geostaționari de ultimă generație, cu capabilitate de observare în timp aproape real a formării furtunilor deasupra continentului american. Acesta permite o îmbunătățire considerabilă a prognozelor meteo, informează Agerpres.

Satelitul GOES-R (Satelit Geostationar Operațional de Mediu) va furniza imagini cu evoluția vremii și a furtunilor cele mai periculoase, cu o frecvență variind de la cinci minute la trei secunde. Acest lucru va contribui la conceperea de previziuni meteorologice mai precise, estimează oamenii de știință.

Lansarea GOES-R a avut loc la ora 23:42 GMT de la Cap Canaveral din Florida, Statele Unite, la bordul unei rachete Atlas V aparținând companiei United Launch Alliance și a fost transmisă în direct de televiziunea NASA.

”Vom cunoaște o enormă ameliorare în comparație cu capacitățile noastre actuale în ceea ce privește prognozele meteo, și asta în doar câteva luni”, a declarat Todd McNamara, meteorolog în cadrul stației Air Force de la Cap Canaveral.

NASA și Agenția Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă, care cooperează în cadrul acestui program, vor investi aproximativ 11 miliarde de dolari în înlocuirea flotei actuale de sateliți GOES,  care nu au cunoscut o modernizare majoră în ultimii 40 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS