14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri prezidențiale în Bulgaria

Alegeri prezidențiale în Bulgaria

alegeri

Bulgarii votează astăzi pentru a-și alege președintele într-un scrutin care ar putea antrena căderea primului ministru conservator Boiko Borisov în cazul victoriei favoritului, candidatul socialist considerat a fi apropiat de Moscova, comentează AFP, după cum scrie Agerpres.

Aproximativ 6,8 milioane de alegători sunt invitați să aleagă în al doilea tur al acestor alegeri prezidențiale între Țețka Țatceva (58 de ani), candidata Partidului conservator aflat la putere, Gerb, și generalul Rumen Radev (53 de ani), care a fost până în vară comandant al forțelor aeriene, înainte de a accepta învestitura socialiștilor, relatează AFP.

Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, care se află la al doilea mandat, miza alegerilor este menținerea sa la putere: el s-a angajat să demisioneze „de duminică seara’ în cazul unui eșec al dnei Țatceva, ceea ce ar deschide perioadă de incertitudini pentru această țară membră a UE, anunță Agerpres.

În regimul parlamentar bulgar, alegerea unui nou președinte — cu rol mai mult protocolar — nu implică demisia guvernului și formarea unui nou executiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS