11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa fiecare două zile, un român moare în incendii produse în locuinţe

La fiecare două zile, un român moare în incendii produse în locuinţe

Incendiu la un imobil de pe strada Ștefan cel Mare
Incendiu la un imobil de pe strada Ștefan cel Mare

La fiecare două zile, un român moare în incendii produse în locuinţe, în medie fiind 6.000 de astfel de evenimente anual, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) care a lansat, ieri, împreună cu E.ON România, o campanie de sensibilizare pentru montarea şi utilizarea detectoarelor de fum şi gaze.

Anual, în România se produc, în medie, 6.000 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 180 de persoane îşi pierd viaţa. Practic, la fiecare două zile un român moare în astfel de evenimente, existând situaţii în care familii întregi au căzut pradă flăcărilor, cea mai mare parte a incendiilor producându-se pe parcursul nopţii, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Oficialii instituţiei susţin că este nevoie de o mai mare conştientizare a pericolului şi de înţelegerea nevoii de autoprotejare, motiv pentru care, ieri, au lansat o nouă campanie privind sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu şi a detectoarelor de gaze în locuinţa proprie.„Prevenire prin responsabilitate şi înţelegerea nevoii de a te autoproteja. Este un element pe care, în societatea românească, noi, toţi românii, trebuie să-l înţelegem mult mai bine. Să începem să ne autoprotejăm. (…) Ceea ce facem noi în cadrul acestei campanii vizează nu obligativitatea, nu urmărim să creăm obligativitatea instalării acestor detectorare, ci să conştientizăm că este nevoie să le avem. Că acest lucru salvează vieţi. Când spun asta mă gândesc că în dimineaţa asta (ieri-dimineaţă – n.r.), la Iaşi, a avut loc un incendiu, un copil a murit, doi sunt răniţi şi încă două persoane adulte au făcut atac de panică. Nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva un detector probabil ar fi salvat viaţa sau chiar i-ar fi făcut să iasă mai repede din casă“, a declarat şeful IGSU, generalul Ovidiu Vasilică, la conferinţa de lansare a campaniei.
Din 2012 şi până în prezent, la nivel naţional, au fost peste 20.800 de incendii, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti (1.714) şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). Oficialii de la instituţiile de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă susţin că principalele cauze rămân coşurile de fum necurăţate sau defecte, instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii, mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. „Cum se moare la un incendiu?! Contrar a ce cred majoritatea – că la incendiu se moare pentru că omul este ars, în primul rând se moare pentru că omul este intoxicat cu fumul emanat de incendiu. (…) Nu suntem singura ţară care încearcă să înveţe populaţia. În alte ţări, unde s-a făcut acest lucru, a fost redus numărul deceselor şi numărul victimelor în urma incendiilor. Unele incendii pot fi chiar limitate, se descoperă la început“, a susţinut secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.
Montarea detectoarelor este obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia.
„În momentul în care avem o acumulare de fum, emite acest semnal auditiv continuu şi ne atenţionează pe noi că avem o problemă. Utilitatea unor astfel de dispozitive este dovedită în statele europene, în America. În America, în decursul câtorva decenii, a scăzut numărul de victime în incendii cu 50%“, a susţinut colonelul Benone Ducuc, şeful Direcţiei Prevenire din IGSU.
Campania IGSU cu E.On România vine după ce, încă din anul 2012, cele două instituţii au derulat mai multe parteneriate la nivel naţional, printre care campaniile „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii“, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale“, „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc“ sau „Nu tremur la cutremur“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS