12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil - ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil – ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Biserica primelor veacuri creştine a stabilit ziua de 8 noiembrie ca sărbătoare închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, care simbolizează lupta pentru dreptate, dar şi un model spiritual pentru toţi jandarmii.
Pe parcursul celor 166 de ani de existență, Jandarmeria Română i-a avut drept ocrotitori pe Sfântul Gheorghe, Sfinții Constantin și Elena, iar începând cu anul 1940, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
Pornind de la deviza Jandarmeriei Române Lex et ordo(lege și ordine)înscrisă pe stema sa, idealul acestei structuri militare are evidente asemănări cu ceea ce simbolizează Sfinții Arhangheli. Sfântul Arhanghel Mihail simbolizează ,,legea” fiind apărător al dreptății și al adevarului, numit de Biserică ,,înger al legii”, iar Sfântul Arhanghel Gavriil simbolizează ,,ordinea”, pacea și armonia, siguranța si binele comun, rezumate în numirea de înger al harului. Astfel, întreaga activitate a jandarmilor români este orientată să se desfășoare pe cele două coordonate:lege și ordine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS