5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul contestă la Curtea Constituţională mărirea salariilor a medicilor şi profesorilor

Guvernul contestă la Curtea Constituţională mărirea salariilor a medicilor şi profesorilor

„Premierul Dacian Cioloș a anunțat marți că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituționalitate în cazul legii prin care se modifică prevederile OUG 20/2016.
„Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate al acestei legi. (…) Controlul vizează doar legea care modifică ordonanța de urgență”, a spus Cioloș, la Palatul Victoria.

Redăm mai jos declaraţia premierul Dacian Cioloş:
Nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor depuse. Guvernul a cerut mai multe detalii, dar se votau amendamente care nici măcar nu erau discutate clar. Guvernul ar fi avut posibilitatea să dea nişte calcule privitoare la analiza de impact.
Nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de existenţa legii responsabilităţii fiscale care spune că cu 6 luni înainte de alegeri nu se mai votează măriri salariale. Această lege prevede că instituţiile publice nu adoptă astfel de legile instituţie publică este şi Parlamentul, nu doar guvernul.
Dacă s-ar fi dorit această lege, s-ar fi aplicat principiul bicameramismului. ordonanţa a trecut prin senat fără modificări, ea a suferit modificări în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să se uite pe acele amendamente. Nu discut de problema cu cvorumul, e treaba Parlamentului. Dar dacă s-ar fi dorit o modificare a OUG 20/2016, s-ar fi încercat să se ţină cont de aceste cereri minime. Ordonanţa e de 30 de zile în parlament.

Dincolo de aceste argumente, această lege de modificare a OUG 20, aşa cum a fost votată, afectează nişte principii. Guvernul nu a contestat nevoia măririi salariilor. Tocmai în această idee am venit cu această ordonanţă. Dar dincolo de măririle ca atare, esenţial este corectarea unor inechităţi existente de ani de zile, făcute pe picior, tocmai înainte de alegeri. Unele nici nu s-au mai aplicat, tocmai pentru că nu s-a făcut această analiză responsabilă. pentru mine, a guverna responsabil, cu bun simţ, înseamnă a ţine cont de toate lucrurile acestea.

Aşa cum a fost modificată această OUG, ea recreează sau adânceşte inechităţile sociale de care vorbim. Anul viitor o luăm de la capăt să reparăm.

Impactul bugetar al acestei ordonanţe este de 4,8 miliarde de lei. Încă nu ştim cât o să ne rămână din banii alocaţi pentru investiţii, care au un impact recurent. E vorba de a aloca în fiecare an. Această creştere a masei salariale fără a şti cum vor evolua lucrurile în anii următori reduce foarte mult din alte politici din educaţie şi sănătate. Votarea acestei ordonanţe cu acest impact bugetar periclitează în perioada următoare de a aplica o lege a salarizării bugetare. Va avea un efect negativ asupra marjei bugetare. Practic, o abordare populistă, electorală, a politicii salariale, fără o abordare pe acest subiect. Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată. Acest control vizează doar legea prin care s-a votat ordonanţa şi nu OUG 20. Prevederile OU rămân în vigoare. Dar aceste modificări făcute pe picior trebuie verificate de Curtea Constituţională. Dacă ar fi fost un dialog onest între guvern şi comisiile parlamentare probabil că o parte din aceste vicii ar fi fost corectate din timp. Acest impact bugetar riscă să pună în pericol legea salarizării din anii viitori. Cred că salariaţii îşi doresc nu doar să crească salariile, ci această creştere să fie una sustenabilă”, a spus premierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS