3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia: Liderii principalului partid pro-kurd, arestați preventiv

Turcia: Liderii principalului partid pro-kurd, arestați preventiv

Cei doi copreședinți și mai mulți deputați ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestați preventiv în cursul nopții de joi spre vineri, măsură care riscă să crească tensiunile în sud-estul țării cu populație majoritar kurdă, relatează AFP.
Selahattin Demirtas și Figen Yuksekdag, care conduc împreună HDP, au fost reținuți în cadrul unei anchete „antiteroriste” legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agenției de presă Anadolu.

Aceste arestări, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o acțiune fără precedent împotriva HDP, partid care se opune ferm președintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputați, HDP este a treia forță parlamentară a țării.
Această arestare intervine în contextul stării de urgență instituite în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie. Unele organizații neguvernamentale acuză autoritățile turce de persecutarea canalelor media critice și oponenților sub pretextul urmăririi presupușilor puciști.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS