11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi, decorată de Ambasada Suediei cu "Steaua Polară"

Kovesi, decorată de Ambasada Suediei cu „Steaua Polară”

Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost distinsă joi cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei, Majestatea Sa, Carl Gustav XVI. Distincția a fost oferită pentru „lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept”.

Titlul i-a fost înmânat oficial de către Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei la Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Suediei.

„Acest premiu este o recunoaștere a realizărilor impresionante în calitate de procuror șef al DNA. Este, de asemenea, un semn de recunoaștere pentru DNA ca instituție și pentru toată echipa care lucrează în această instituție La fel de important, este o recunoaștere a României și a poporului său”, a spus ambasadorul.

La eveniment au fost prezenți mai mulți diplomați europeni, ministrul Justiției Raluca Prună, dar și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

La rândul său, Kovesi a declarat că Suedia “reprezintă un model de urmat” și că, deși munca DNA îi neliniștește pe mulți, va continua această luptă împotriva corupției.

„Suedia reprezintă un model de urmat. Transparența autorităților în ceea ce privește banul public sunt demne de a fi însușite de țara noastră. Recunoaşterea eforturilor constant din DNA, de a lupta cu corupţia la nivel înalt ne bucură. Meritul meu este de a coordona această instituție, într-o ţară în care onestitatea e respectată. Toate presiunile, încercările de intimidare, hărţurie nu au succes. Continuăm munca noastră la fel de consecvent şi susţinut. În această luptă, nu am fost și nu sunteţi singuri. Cei prezenţi aici, ne-aţi sprijinit în eforturile noastre. Munca noastră îi neliniștește pe mulți ce se credeau de neatins, îi deranjează pe cei care voiau sa utilizeze instrumentele, instituțiile statului în scopurile proprii. Mulțumim că ne dați curaj!”, a declarat Kovesi, la ceremonia de decorare.

Totodată, Ambasada Suediei a realizat un video laudativ la adresa șefei DNA, în care mai mulți români, jurnaliști, precum Moise Guran, dar și ambasadori străini i-au transmit mesaje de încurajare și recunoaștere Laurei Kovesi. Clipul a fost o surpriză pentru șefa DNA, acesta fiind prezentat în cadrul ceremoniei de decorare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS