16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a oraşelor

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a oraşelor

55% din populaţia lumii trăieşte în oraşe, ariile urbane fiind motorul creşterii globale şi contribuind cu 80 de procente la PIB-ul naţiunilor.
Oraşele se află în centrul acţiunii pentru mediu, a prosperităţii globale, a păcii şi drepturilor omului – se arată în mesajul transmis de secretarul general ONU Ban Ki-moon cu ocazia Zilei Mondiale a Oraşelor.
Planurile de urbanizare maximizează capacitatea oraşelor de a genera locuri de muncă şi prosperitate şi de a stimula diversitatea şi coeziunea socială între diferite grupuri sociale, culturi, etnii şi religii. Oraşele creează oportunităţi, permit conectarea, interacţiunea şi facilitează utilizarea sustenabilă a resurselor.

În acest an, Ziua Mondială a oraşelor se desfăşoară sub tema ”Oraşe inclusive, dezvoltare comună” şi încheie manifestările numite ”Un octombrie urban” începute la 3 octombrie, odată cu Ziua Mondială a Habitatului. Evenimentele oficiale au loc la Quito, Ecuador, ca o continuare a Conferinţei Habitat III.

Ziua Mondială a Oraşelor este marcată începând din 2014, la iniţiativa Adunării Generale ONU care recunoscând semnificaţia serviciilor de bază urbane ca fundament al dezvoltării sociale şi economice a  invitat statele lumii, în special prin Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (ONU-Habitat), dar şi organizaţiile internaţionale, societatea civilă şi toate părţile interesate să marcheze data de 31 octombrie ca Zi Mondială a Oraşelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS