12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 67.000 de persoane angajate în regim de muncă temporară în 2015, față de 30.000 de persoane în 2010, arată un studiu recent al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT), informează Agerpres.

„Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajați temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluție economică și de carieră, care răspunde nevoii ocupaționale, atât a angajatorilor cât și a forței de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creștere susținută a pieței de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Săvuică, președinte ARAMT.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producție (58%) și servicii (27%) indică studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupă 3 procente din piața de muncă temporară, construcțiile — 1%, iar alte domenii — 11 %. Durata medie a misiunilor a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a înregistrat, de asemenea, și o creștere de peste 4% a ponderii angajaților de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajații temporari provin din rândul șomerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioadă determinată, 12% cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenți, iar 14% au mai fost angajați temporar.

Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS