11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIslamişti ce au tranzitat România pentru a se alătura reţelei ISIS, inculpaţi în Israel

Islamişti ce au tranzitat România pentru a se alătura reţelei ISIS, inculpaţi în Israel

Doi cetăţeni israelieni de etnie arabă care au tranzitat România înainte de a se deplasa în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic au fost inculpaţi în Israel pentru terorism, anunţă Agenţia israeliană pentru securitate (Shin Bet), citată de Mediafax.

Wissam Zabidat, în vârstă de 41 de ani, şi Sabareen Zabidat, în vârstă de 30 de ani, doi soţi de etnie arabă din orăşelul israelian Sakhnin, au părăsit Israelul în iunie 2015 împreună cu cei trei copii de trei, şase şi opt ani, ajungând iniţial în România, anunţă autorităţile israeliene, citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel.

În România, cetăţenii israelieni de etnie arabă şi-au lăsat telefoanele mobile şi au întrerupt orice legătură cu alte rude, contactând însă prin Facebook un alt israelian arab, din orăşelul Umm al-Fahm, care devenise membru al reţelei teroriste Stat Islamic în 2013.

Din România, cei doi islamişti şi copiii lor au călătorit în Turcia, apoi în Siria. Au devenit membri ai reţelei teroriste Stat Islamic şi s-au stabilit în oraşul sirian Raqqa. Ulterior au ajuns la Mosul (Irak), de unde au fugit în Turcia urma unui bombardament al americanilor. În cele din urmă au ajuns în Israel şi au fost arestaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS