10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDecizia CNSAS în cazul lui Marian Munteanu. Acesta nu a colaborat cu Securitatea

Decizia CNSAS în cazul lui Marian Munteanu. Acesta nu a colaborat cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a postat pe site-ul instituţiei adeverinţa care atestă că, în urma verificărilor, consiliul a stabilit că Marian Munteanu nu a fost colaborator sau lucrător al Securităţii, informează Mediafax.

„Faţă de cererile pe care dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU le-a adresat C.N.S.A.S., arătăm că în anul 2004, acesta a formulat cerere de acces la propriul dosar, revenind în cursul anului 2005 şi cu solicitarea de a aproba „în condiţiile prevăzute de lege, eliberarea unei adeverinţe privind neapartenenţa şi necolaborarea mea cu organele de securitate”. La data respectivă, domnia sa era necunoscut în evidenţele C.N.S.A.S. Prin urmare, au fost întreprinse toate demersurile legale în vederea obţinerii dosarului întocmit pe numele în cauză de către Securitate. După preluarea şi prelucrarea arhivistică a dosarului, la data de 13.08.2009, dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU l-a vizionat la sala de lectură a instituţiei. Precizăm că, legea asigură dreptul de a solicita deconspirarea surselor identificate în dosar, precum şi obţinerea de fotocopii de pe acesta, dar domnia sa nu şi-a exercitat acest drept”, transmite CNSAS.

Totodată, instituţia precizează că Marian Munteanu a fost invitat la data de 5 iulie „să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele domniei sale”, însă acesta nu s-a prezentat.

Potrivit adeverinţei, din datele verificate, lui „Munteanu Marian Teofan Dragoş nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii”. Decizia CNSAS poate fi atacată la Secţia contencios administrativa a Curţii de Apel Bucureşti în 30 de zile.

Marian Munteanu a fost desemnat candidat al PNL la Primăria Capitalei însă, după scurt timp, propunerea a fost retrasă de liberali inclusiv pe fondul zvonurilor că ar fi colaborat cu securitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS