21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL a contestat la CCR legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale

PNL a contestat la CCR legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale

Grupul PNL din Senat a depus, astăzi,, la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului, a anunțat liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă.

„Din păcate, săptămâna trecută, votul colegilor noștri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaștem, au fost avertizați și au fost atenționați de conducerea partidului că în orice situație trebuie să respecte deciziile Biroului Politic Național. În consecință, ca să încercăm să reparăm această abordare incorectă, astăzi, grupul parlamentar PNL de la Senat a depus o sesizare la Curtea Constituțională asupra legii care modifică OUG 4/2016”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a precizat că primul element luat în considerare de PNL în cadrul sesizării de neconstituționalitate este acela că „nu se respectă principiul bicameralismului”.

„Actul normativ, când s-a reîntors de la președinte și a trecut prin Camera Deputaților, nu a suferit nicio modificare, dar când a ajuns la Senat, acolo s-au propus peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului, ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaților, să se exprime și Camera Deputaților, după aceea să se întoarcă la Senat și să se dea votul final conform procedurilor constituționale și deciziilor CCR”, a explicat liderul PNL.

Nicolăescu a adăugat că un al doilea aspect de neconstituționalitate se referă la „forma înșelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege”.

Liderul deputaților liberali a precizat că un al doilea demers pe care PNL îl va face în paralel cu sesizarea CCR va fi depunerea unui proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat la proiectul privind legea de aprobare a OUG 4/2016 în cazul în care la Curte nu se va obține un rezultat pozitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS