15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Europei insistă ca Turcia să pună capăt cât mai rapid stării de urgență

Consiliul Europei insistă ca Turcia să pună capăt cât mai rapid stării de urgență

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, insistă ca autoritățile de la Ankara să pună capăt cât mai rapid stării de urgență instaurate după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie și prelungite pe data de 3 octombrie cu trei luni, informează AFP.
Într-un memorandum dat publicității vineri, comisarul Muiznieks ‘insistă asupra urgenței de revenire la procedurile și garanțiile ordinare, punându-se capăt cât de curând posibil stării de urgență’.

Totodată, reprezentatul Consiliului Europei ‘ia notă cu regret’ de decizia guvernului de la Ankara de a prelungi starea de urgență cu trei luni, exprimându-și speranța că această perioadă ‘va putea fi scurtată’.

Muiznieks nu pune sub semnul întrebării decizia Ankarei de a decreta starea de urgență și de a face derogări de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului în circumstanțe excepționale, constatând însă că decrete adoptate în Turcia după tentativa de puci au conferit ‘puteri discreționare aproape nelimitate autorităților și executivului’, și că acest tip de puteri comportă întotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu’.

Comisarul pentru drepturile omului se declară îngrijorat mai ales de posibilitatea ca o persoană să fie menținută în arest timp de 30 de zile și consideră ‘deosebit de urgent să se pună capăt închiderii, în baza unei simple decizii administrative, a unor (…) publicații, canale de televiziune, asociații sau întreprinderi, precum și transferului bunurilor lor către bugetul public’.

Nils Muiznieks denunță, de asemenea, caracterul masiv și neindividualizat al urmăririlor penale lansate împotriva unor persoane suspectate că ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de puci.

Memorandumul Consiliului Europei reamintește, în plus, că anumite principii enunțate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – precum dreptul la viață și interzicerea torturii — nu pot face obiectul niciunei derogări, indiferent de circumstanțe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS