10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii Antifraudă, îmbrăcați în civil, vor spiona firmele care colectează bani la negru

Inspectorii Antifraudă, îmbrăcați în civil, vor spiona firmele care colectează bani la negru

Inspectorii Antifraudă trec cu controalele la un alt nivel, vizitând firmele îmbrăcaţi în civil şi studiind „terenul“ înainte de a declanşa controlul propriu-zis. „Ne vom baza, în continuare, pe analizele de risc, dar vom dubla aceste analize cu constatări incognito din teren. Banii nefiscalizați sunt păstraţi în anumite locuri sau localuri în care periodic trece cineva şi colectează banii la negru, aşa încât vom trimite un inspector în civil care va observa aceste proceduri ilegale, pentru a creşte acurateţea în selectarea contribuabililor, a perioadelor în care sunt efectuate verificările, precum şi pentru prioritizarea acţiunilor noastre“, au declarat pentru HotNews surse din Antifraudă. „Civilii“ vor fi, de asemenea, atenţi la abaterile obişnuite privind neemiterea bonurilor fiscale sau la utilizarea altor documente care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor, în locul bonului fiscal.
Alt scop declarat al inspectorilor Antifraudă va fi identificarea persoanelor cu drept de supervizor în sistemele informatice integrate, cele care gestionează zona de IT, în vederea minimizării dublei contabilităţi, practică întâlnită în mai multe sectoare de activitate.
Reamintim că în perioada ianuarie – iunie 2016, inspectorii Antifraudă au înaintat organelor de urmărire penală 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat însumând 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de milioane de euro), din care 60% reprezintă TVA.
Valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezintă 85% din total valoare prejudiciu stabilit prin actele de sesizare înaintate organelor de urmărire penală.
Din punct de vedere al organului de urmărire penală sesizat, cele 441 de acte de sesizare au fost transmise la:
– Parchete de pe lângă tribunale – 262 de acte de sesizare;
– DIICOT – 127 de acte de sesizare;
– DNA – 26 de acte de sesizare;
– Parchete de pe lângă judecătorii – 13 acte de sesizare;
– Parchete de pe lângă Curte de Apel şi PICCJ – 13 acte de sesizare.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, în perioada ianuarie – iunie 2016 au fost dispuse 666 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 971.634.236 de lei (echivalentul a 218,8 de milioane de euro).
Cumulat, în primele şase luni, sumele stabilite de inspectorii DGAF totalizează 1.984.673.060 de lei (echivalentul a 446,9 milioane de euro), reprezentând prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală şi sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări).
De menţionat faptul că 94,3% din totalul sumelor stabilite reprezintă prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, în timp ce sancţiunile contravenţionale (amenzi şi confiscări) reprezintă 5,7%.

Dan Popa – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS