27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExproprieri pentru modernizarea DN 66 Târgu Jiu - Petroşani

Exproprieri pentru modernizarea DN 66 Târgu Jiu – Petroşani

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect normativ prin care va expropria o pădure şi o păşune din proprietatea Mânăstirii Lainici (judeţul Gorj), în vederea modernizării unui tronson din DN 66 care străbate Defileul Jiului, între Târgu Jiu şi Petroşani.
Proiectul de HG prevede declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitare DN 66 Filiaşi-Petroşani“.
Potrivit anexei la acest normativ, unul dintre proprietarii vizaţi de exproprieri este Mânăstirea Lainici, cu o păşune în suprafaţă de 4.051 mp şi o pădure în suprafaţă de 5.119 mp. Suma totală pe care ar urma s-o primească mânăstirea drept despăgubire în urma acestor exproprieri este de 5.100 de lei.
Ca „justificare tehnică“ privind necesitatea exproprierii suprafeţelor de teren în vederea protejării monumentului istoric din incinta Mănăstirii Lainici, Ministerul Transporturilor precizează că „vibraţiile produse de traficul greu şi fluxul mare de vehicule care tranzitează DN 66 vor afecta structura de rezistenţă a monumentului istoric“. Aceste vibraţii „vor conduce la avarierea unor părţi ale clădirii sau a instalaţiilor şi echipamentelor acestuia, fapt ce poate conduce la degradarea/ prăbuşirea acestuia, ceea ce contravine legii“.
De asemenea, ministerul precizează că „a fost emis raportul de expertiză tehnică de calitate, în vederea protejării bisericii, monument istoric, cu hramul «Intrarea în Biserică a Maicii Domnului», a Mânăstirii Lainici, în care menţionează devierea drumului naţional spre nord cu minimum 15 metri, în vederea protejării monumentului împotriva vibraţiilor produse de traficul greu“.
Procedurile de expropriere vor fi efectuate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, se mai arată în proiectul citat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS