5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificări la Codul Silvic: Cei care fură arbori doborâţi de vânt riscă până la 10 ani închisoare

Modificări la Codul Silvic: Cei care fură arbori doborâţi de vânt riscă până la 10 ani închisoare

Un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Silvic aduce pedepse mai dure pentru furtul de copaci din păduri. Cei care sustrag arbori doborâţi sau rupţi de vânt vor risca până la 10 ani închisoare, indiferent de cantitatea de lemn furată. Este păstrată şi posibilitatea sancţiunii cu amendă. “Furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional, indiferent de volum sau cantitate, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 10 ani sau cu amendă, potrivit dispoziţiilor art. 228, 229, 231, 232 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”, se arată în proiectul pus în consultare de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Acum, furtul de arbori, puieţi sau lăstari la care valoarea este de până la 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior este sancționat ca și contravenție silvică. “Sunt constatate pabube în fondul forestier proprietate privată. Proprietarii refuză în instanță să se constituie parte civilă, ceea ce face imposibilă recuperarea acestora”, mai explică iniţiatorii.

Prin ordonanța de urgență se urmărește consolidarea cadrului legal pentru îmbunătățirea performanței și eficienței acțiunilor de control privind integritatea fondului forestier național și modul de administrare a acestuia, se motivează în nota de fundamentare.

Sursa: realitatea.net

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS