13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalul Județean Slatina, pași spre modernizare

Spitalul Județean Slatina, pași spre modernizare

Spitalul Județean Slatina este unul dintre cele mai vechi din țară. Anual, aici sunt tratați peste 55.000 de pacienți. În ultimul timp, s-a reușit renovarea și dotarea unor secții. În altele, este în continuare șantier.
Spitalul Județean Slatina este unitatea medicală la care zilnic ajung sute de pacienți din tot județul Olt. Numai la Unitatea de Primiri Urgențe sunt tratați zilnic în jur de 200 de oameni. Cea mai aglomerată secție este însă Oncologia. Aici sunt 45 de paturi, dintre care cinci în Compartimentul Îngrijiri Paliative. Uneori, bolnavii sunt nevoiți să stea și câte doi în pat. Unele saloane au fost renovate. În funcție de fonduri, urmează ca și celelalte să fie modernizate. Cel mai important este însă ca secția să fie extinsă. „La Oncologie este un număr extrem de mare de pacienți, atât pe internare de zi, cât și pe internare continuă. Am făcut o mică reabilitare, astfel încât pacienții să fie primiți în condiții decente. Din păcate, capacitatea nu mai satisface numărul de solicitări. Ne dorim să o extindem. Acum funcționează la etajul cinci și ne gândim să facem saloane și la etajul patru“, explică Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina. De bolnavii de cancer se ocupă cinci medici. În secție este însă mare nevoie de asistente, infirmiere.
Mai multe secții trebuie modernizate

Mulți pacienți ajung și în secțiile de Cardiologie, Chirurgie, Pediatrie, Psihiatrie. Toate cele 80 de paturi din Secția de Cardiologie sunt mereu ocupate. Dintre acestea, opt sunt destinate Compartimentului de Terapie Intensivă Coronariană, care a fost amenajat și dotat pentru îngrijirea pacienților cu sindroame coronariene acute și a celor care se află în stadii critice ale bolilor cardio-vasculare. Unele dintre saloanele unde sunt primiți zilnic bolnavii au fost renovate. În altele, însă, pereții sunt murdari și linoleumul decojit. Secția de Cardiologie urmează să intre într-un proiect de reabilitare. „Până la finalul anului va demara reabilitarea pavilionului central, care cuprinde secțiile de Cardiologie, Neurologie, Chirurgie, Ortopedie, ATI. Suntem în faza de organizare a licitațiilor. Până acum, în aceste secții s-au făcut mici lucrări de igienizare, dar este nevoie de o renovare totală. Sperăm ca pe parcursul lucrărilor și Ministerul Sănătății să ne ajute cu o parte din banii necesari modernizării“, spune Elena Vișan.

Șantier pe patru etaje

La SJU Slatina se renovează  blocul Materno-Infantil care se întinde pe patru etaje (Foto: Traian Mitrache)
La SJU Slatina se renovează blocul Materno-Infantil care se întinde pe patru etaje (Foto: Traian Mitrache)

Acum este șantier în tot blocul Materno-Infantil care se întinde pe patru etaje. Se renovează total secțiile de Pediatrie și Neonatologie. La Pediatrie nu se mai făcuseră renovări de 30 de ani, iar medicii spun că mulți părinți refuzau să-și interneze copiii aici. „Renovăm de la zero toate cele patru etaje din Maternitate. Într-o lună se vor termina lucrările la etajul trei, la Secția de Neonatologie. Lucrările au mers mai greu pentru că pe parcurs au apărut cerințe noi pentru constructor, adică să aibă expertiză la incendiu, sistem de detecție a fumului și alte lucruri care nu fuseseră prevăzute inițial. Sperăm că până în vara anului viitor se vor termina lucrările pe toate etajele“, adaugă managerul SJU Slatina.
În renovare urmează să intre și laboratorul de analize medicale. Acesta a fost acreditat și lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Laboratorul funcționează cu șase medici. Urmează să intre și el în reabilitare odată cu secțiile din pavilionul central. Aici funcționăm ca majoritatea spitalelor cu aparate luate în comodat. Sunt aparate scumpe pe care spitalele cu greu le achiziționează“, declară Elena Vișan.

Cabinetul de stomatologie funcționează permanent

Cabinetul de stomatologie a fost renovat, iar pacienții găsesc în permanență un medic aici (Foto: Traian Mitrache)
Cabinetul de stomatologie a fost renovat, iar pacienții găsesc în permanență un medic aici (Foto: Traian Mitrache)

Vestea bună pentru toți cei care sunt nevoiți să ajungă la SJU Slatina este că o parte din Unitatea de Primiri Urgențe îi așteaptă într-o clădire nouă, construită după standarde europene. Modernizările se văd și în Secția de Urologie, care a fost adusă la standardele cerute de pacienți. Aparatura nouă din secție îi scutește pe pacienți de intervențiile chirurgicale clasice și îi ajută pe medici să aibă rezultatele dorite, iar litotritorul este un astfel de aparat, pe care puține spitale din țară îl au. Pe lista renovărilor figurează și cabinetul de stomatologie care face parte din UPU. Aici oamenii găsesc în permanență un medic, chiar și noaptea. „Cabinetul de stomatologie a fost dotat cu un unit dentar nou. Pacienții primesc acum servicii stomatologice de calitate. Cei cinci medici care lucrează aici asigură și gărzile“, completează managerul spitalului.

Unele secții au mare nevoie de aparatură

Aparatura modernă este esențială pentru a putea oferii bolnavilor servicii de calitate. De un an, SJU Slatina a reușit să achiziționeze al doilea computer tomograf (CT ), iar din luna martie a acestui an unitatea are și un aparat de rezonanță magnetică (RMN). Mare nevoie de aparatură este însă și în alte secții. „Secția ATI are nevoie de dotare, de defibrilatoare, la Chirurgie ne trebuie un electrocauter. La Ortopedie urmează să achiziționăm o masă pentru operație. În iulie au fost luate și două linii endoscopice, una ORL și una pentru zona digestivă. Urmează să cumpărăm și un microscop pentru secția de Chirurgie Plastică“, susține Elena Vișan.

Deficit de asistente și infirmiere

Pe lângă aparatură, este mare nevoie și de medici, dar mai ales de asistente și infirmiere. În ultimii trei ani, la spital au venit aproximativ 70 de medici, majoritatea sunt din Craiova. Este însă nevoie în continuare de cadre medicale. „Ne trebuie un medic de medicină sportivă și un alergolog. Mai avem posturi scoase la concurs pentru doi medici radiologi, un reumatolog. Din 10 octombrie scoatem la concurs 20 de posturi de asistenți medicali, infirmire, brancardieri“, conchide Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS