14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul de transport al gazelor din România va fi conectat astăzi la cel din Bulgaria

Sistemul de transport al gazelor din România va fi conectat astăzi la cel din Bulgaria

Conducta principală care va lega sistemul național de transport al gazelor din România la cel din Bulgaria va finaliza traversarea forajului executat pe sub Dunăre în cursul după-amiezii de duminică, ceea ce va însemna, practic, conectarea celor două sisteme, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, prezentat de Agerpres.

Viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a efectuat, ieri o vizită de lucru la șantierul interconectorului de gaze naturale Giurgiu-Ruse, unde s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor implicate în proiect: Transgaz, Inspet și Habau.

„La subtraversarea efectivă a Dunării de la Comasca, viceprim-ministrul Costin Borc a asistat la începerea tragerii conductei principale a forajului executat pe sub Dunăre. (…) Lucrarea de subtraversare se va finaliza în după-amiaza zilei de duminică 25.09.2016, fapt ce înseamnă conectarea sistemului de transport dintre România și Bulgaria”, se precizează în comunicat.

Vizita efectuată de Borc a continuat la Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, stație care permite circulația gazelor în ambele sensuri și care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri.

Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria).

„Este cea mai mare lucrare de acest gen din România și Europa până la acest moment, o lucrare de pionierat”, se mai arată în comunicat.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro pentru lucrările de pe malul românesc și 13 milioane de euro pentru partea bulgară, având termen de finalizare 31 decembrie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS